TARTALOM

 VISSZA

 


Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében


Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

| |
 

A juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) – bár alapvetően jóindulatú betegségnek tartják – élethosszig tartó mozgáskorlátozottságot, életminőség romlást, rokkantságot eredményezhet. Különösen igaz ez polyarticularis érintettség esetén és azokra a betegekre, akik nem megfelelően reagálnak a kezelésre. Ugyan a methotrexat és a tartós hatású, intraarticularisan alkalmazható szteroid injekciók bevezetése a JIA kezelésébe nagymértékben hozzájárult a betegség kedvezőbb kimeneteléhez, az igazi áttörést a biológiai terápiás szerek hozták meg.

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát. Hogy azután ez a gyermekkorban, elnyújtott periódusban alkalmazott kezelés valóban megelőzi-e az ízületi károsodást illetve rokkantságot vagy okoz-e felnőttkorra valamilyen komorbiditást, mindmáig ismeretlen. Hosszú távú követési adatok csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Ezek részben a gyógyszerek engedélyezésének alapjául szolgáló randomizált, kontrollált vizsgálatok nyílt besorolású kiterjesztéséből, részben különböző országok nemzeti biológiai terápiás regisztereiből származnak.

A gyermekkorban alkalmazott tartós gyógyszeres kezelés betegség kimenetelre gyakorolt hatását ill. felnőttkorra átnyúló következményeit Minden és munkatársai vizsgálták. Németországban 2001-ben az etanercept kezelés engedélyezésével egyidejűleg hozták létre a BIKER (Biologika in der Kinderrheumatologie) regisztert, melybe valamennyi etanerceptet kapó JIA-s gyermek adatai rögzítésre kerültek, 2005-ben ezt egy kontroll csoporttal egészítették, biológiai terápia-naív, methotrexattal kezelt betegekkel. Bár 2007-ben már több mint 1200 JIA-s gyermek adatait tartalmazta a regiszter, betegenként az átlagos követési idő kevesebb, mint 2 év volt. Elengedhetetlennek tűnt a felnőtt JIA-s betegek további megfigyelése ahhoz, hogy valós adatokat nyerjenek a biológiai terápia hosszú távú biztonságosságáról. A felnőttkorba lépő, biológiai terápiával kezelt JIA-s betegek követésére 2007-ben bocsátották útjára a JuMBO (Juvenile arthritis MTX/Biologics long-term Observation) regisztert. A JuMBO célja, hogy kor specifikus mérőmódszerekkel információkat gyűjtsön a biológiai terápiás szerek hosszú távú hatékonyságáról és biztonságosságáról. Ez egy prospektív, megfigyeléses vizsgálat. Minden, korábban a BIKER-ben szereplő, 18. életévét elérő beteget igyekeznek a JuMBO vizsgálatba bevonni. A betegeket 6 havonta vizsgálják, minden alkalommal a betegek kérdőíveket töltenek ki és rövid klinikai állapot rögzítés történik. A beteg mozgáskorlátozottságának ill. életminőségének felmérésére a HAQ (Health Assesment Questionnare) és SF-36 (Medical Outcomes Short Form-36) kérdőíveket alkalmazzák. Ezek mellett a betegek egy 11 pontos numerikus skálán 0-10-ig értékelik fájdalmuk, általános egészségi állapotuk, fáradékonyságuk ill. betegségük aktivitásának mértékét (10-nek véve az elképzelhető legrosszabb állapotot). Továbbá az alapvető szociodemográfiai adatokat, a beteg végzettségét ill. szakmai képzettségét, a kórházi kezeléseket és a beteg nézőpontjából fontos egészségi problémákat is dokumentálják. A kezelőorvos az alábbi adatokat rögzíti: a duzzadt, nyomásra vagy mozgatásra fájdalmas ízületek száma, mozgáskorlátozott ízületek száma, We, CRP érték, reggeli ízületi merevség, konvencionális ill. biológiai DMARD terápia (részletezve a terápiák kezdetét ill. befejezését, valamint a terápia váltás okát), párhuzamosan alkalmazott szteroid ill. nem-szteroid antireumatikum kezelés. Fentiek mellett a kezelő orvos a betegség aktivitását numerikus skálán értékeli. Bevonáskor az ismert kísérő betegségeket, később az időközben jelentkező nemkívánatos mellékhatásokat is rögzítik.

2010 dec. 31-én 346 olyan beteg adatait tartalmazta a regiszter, akik valamikor etanerceptet kaptak és legalább egyszer vizsgálták a JuMBO-ban. Az utolsó dokumentáció szerint a betegek 78%-a volt még mindig valamilyen hagyományos vagy biológiai DMARD-on, 45 %-uk egyedül etanercept kezelésen. Ez azt jelenti, hogy átlag 6,5 évvel az etanercept kezelés megkezdése után, a betegek 22%-a már elhagyta a DMARD kezelést, 33%-uk folytatta a hagyományos DMARD terápiát etanercept nélkül. Általánosságban a betegség lefolyása során a betegek átlag 3,5 különböző hagyományos vagy biológiai DMARD kezelést kaptak az etanercepten kívül. Azoknak a betegeknek, akik még mindig etanercept kezelésen voltak, az etenercept kezelési idejük átlag 4,6 év (maximum 10 év) volt. A követési időszak a JuMBO-ban a vizsgálat időpontjában középérték szerint 1,5 év volt. A legutolsó követési vizsgálatnál a kezelőorvos inaktívnak értékelte a betegséget (numerikus skálán 0) a betegek 26 %-ban. A Wallace kritériumok szerint a betegek 19%-a volt inaktív (vagyis gyógyszeres kezelés mellett remisszióban), míg csak 6%-uk volt gyógyszeres kezelés nélküli remisszióban. A betegek 38%-a minimális betegség aktivitást mutatott Magni-Manzoni kritériumok szerint. 24%-uk értékelte inaktívnak betegségét, kb. a betegek fele nem jelzett funkcionális korlátozottságot (HAQ: 0). Ez utóbbi különösen figyelemreméltó eredmény, hiszen a JuMBO vizsgálatba azok a betegek kerültek, akik az etanercept engedélyezését követő közvetlen időszakban kezdték meg a kezelést és ezeknek a betegeknek rendszerint súlyosabb volt a betegségük és az etanercept megkezdésekor már hosszú ideje fennállt. A betegek 76%-a számolt be fáradékonyságról, minden negyedik beteg mérsékelt vagy súlyos fáradékonyságot panaszolt (numerikus skálán ≥ 4). A betegek 25%-a esett át legalább egy, a JIA-val összefüggő ízületi műtéten. Arthroscopia és synovectomia történt a betegek 15%-ban, endoprotézis beültetés 5,8%-ban és arthrodesis az esetek 2,9 %-ban. Az SF-36 középértékei alapján a betegek alacsonyabbnak értékelték életminőségüket, mint az azonos korú átlag populációból vett referencia csoport. Mindazonáltal ez csak fizikai funkció, testi vitalitás, a fájdalom, általános egészség és fizikai szerep vonatkozásában volt így. Ha összehasonlítjuk a biológiai éra előtt kezelt felnőtt JIA-s betegek adataival, a JuMBO-ban vizsgált betegek magasabb életminőségről számoltak be.

Összesen a betegek 41%-nak volt valamilyen kísérő betegsége, ezek közül a leggyakoribbak az uveitis (8,8%), a psoriasis (3,1%), a cardiovascularis betegségek (5,2%) és a gyulladásos bélbetegségek (IBD) (2,4%) voltak. A követési időszakban újonnan kialakult betegségeket nem várt mellékhatásként rögzítették. Az 598 betegévet kitevő követési periódusban 54 súlyos mellékhatást (9/100 beteg év) közöltek. Ezek többsége a reumás betegség miatti hospitalizáció volt. Az etanercepten lévő betegeknél a súlyos nem várt események aránya 5,7/100 beteg év volt. A súlyos mellékhatásokból 10 infekció volt (1,7/100 beteg év), ezek közül 7 esetet etanercepten levő betegnél figyeltek meg (2,1/100 beteg év). 2 újonnan megjelent IBD-t, 2 új psoriasist és 4 új uveitises esetet rögzítettek. Mind a kettő IBD és a 4-ből 2 uveitises eset etanercept kezelés alatt jelentkezett. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyik új IBD-s betegnek és 3 új uveitises betegnek enthesitis asszociált JIA-ja volt, melyben egyébként is gyakrabban fordulnak elő ezek a kórképek. Egy újonnan manifesztálódott SLE-t és egy új nervus opticus neuritist közöltek, egyik beteg sem volt az észlelés időpontjában etanercepten. A megfigyelési időszakban malignus betegség nem fordult elő. A cardiovascularis betegségek, ezek közül is a hypertonia volt a következő leggyakoribb közölt komorbiditás. A rendelkezésre álló általános populációs adatok alapján azonban ez nem volt gyakoribb a JuMBO betegei között, mint a korban megfelelő átlag populációban. Ez némileg meglepő, hiszen jól ismert tény, hogy a felnőtt RA-s betegeknek nagyobb az esélyük az idő előtti atherosclerosisra és a korai kezdetű cardiovascularis betegségekre és hogy ebben a populációban az akut cardiovascularis események jól ismert okai a korai mortalitásnak. Egyéb kísérő betegség ritkán fordult elő és nem volt malignitás, tuberculosis vagy egyéb releváns kórkép mely egyértelműen a kezeléssel kapcsolatba hozható lett volna. Ezek az eredmények a korábban említett kiterjesztett vizsgálatok során nyert adatokkal az etanercept hosszantartó hatásosságát és tolerálhatóságát igazolják és rámutatnak arra a tényre, hogy az etanercept képes megelőzni vagy legalább csökkenteni a JIA okozta ízületi károsodást és mozgáskorlátozottságot és javítani a beteg életminőségét.


Forrás:
Minden K, Niewerth M, Zink A, et al. Long-term outcome of patients with JIA treated with etanercept, results of the biologic register JuMBO. Rheumatology 2012;51:1407-15

Dr.Sevcic Krisztina
Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet
2013.május 15.


Kulcsszavak

gyermekreumatológia, juvenilis idiopathiás arthritis , JIA, biológiai terápia

Kapcsolódó anyagok

A COVID-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve (Zhejiang Egyetem)

Juvenilis idiopathiás arthritis: a diagnózistól a kezelésig

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

Ketamin alkalmazása súlyos, terápiarezisztens depressziós beteg esetében

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében