TARTALOM

 VISSZA

 


Beszélgetés Bálint Géza főorvossal


Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

| |
 

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

- A könyvből Huszár Tibor felesége, Marika betegségei révén példaértékűen sok mindent megtudunk arról, hogy mit jelent a humanista orvoslás valóban, a különböző élethelyzetekben, hogyan kell megtenni mindent a betegért, sokszor annak véleményével ellentétben is.

-Azzal kezdtük, hogy véleménye szerint az orvosláshoz a ,,knowledge,, - tudás- ,, skills, ,- készségek- mellett nagyon fontos az ,,attitude,, - az orvos hozzáállása a beteghez és a kollégákhoz, az empátia. A krónikus beteget gondozó orvos a beteg gazdája kell, hogy legyen nemcsak krónikus betegségében, de más társult betegségében is a beteg segítségére kell lennie. Keserű megjegyzés, hogy manapság ez már sokszor hiányzik. A mai korszerű kivizsgálási lehetőségek, guideline-ok mechanikussá teszik az orvoslást. Semmiképpen sem helyettesítik a fizikális vizsgálatot, az orvos beteghez való hozzáállását, jelenlétének gyógyító hatását. Az időhiány nem indok a mellőzésre. Különösen igaz ez az első vizitre és a fiatal betegre vonatkozóan, amikor a panaszokat komolyan meg kell hallgatni, akkor is ha azok banálisnak tűnnek, mert a fiatal nincs hozzá szokva a betegséghez és kell rá időt szánni, hogy megmondjuk ha baj van, (de azt is ha nincs) és azt, hogy hogyan segíthetünk. A hivatalos irányvonalak ajánlásaitól el lehet térni és a betegre szabott terápia mellett kell állást foglalni.

-Nagyon fontos az orvos kollégákkal való jó kapcsolat, hogy a megfelelő konzíliumok a beteg számára elérhetővé váljanak szükség esetén. A személyes konzíliumok ma már igen ritkák, de sokszor szociális prioritásra is szükség van. A vizsgálatok, kezelések előjegyzése szükséges ugyan, de előjegyzési prioritások okvetlenül szükségesek. Szeptikus arthritiszes, cauda szindrómás betegnek abszolút prioritása kell hogy legyen. Van ami ráér, van ami nem. A beteg óhaja számít. Sok beteg megbízható jó szakembert szeretne, de akinek ideje is van rá. Legtöbb beteg elutasítja a gépies gyors, elfoglalt magatartást, hiszen ezáltal egyszerű dolgok is elmaradhatnak, melyek következményei elbizonytalanítják a beteget. Fontos a jó hangulatú kórházi háttér, a szakmai vezetők felelőssége, a racionális humanizmus.

-Mit lehet tenni, hogy így legyen kérdeztem, hiszen nagyon sok orvos elfárad, kiég. Orvos-függő, volt a gyors válasz, a család és gondozó orvos szerepe felértékelődött, és megfelelő ,,attitude,,-el sok mindenben tudnak segíteni. Sajnos ezt nem tanítják az egyetemen.Nagyon fontos, hogy a családorvos hogyan készíti fel a szakorvosi vizsgálatra a beteget, vagy a szakorvos a konzíliumra, hogyan készül a beteg a vizitekre. Mennyit tanult meg a betegségéről és reumatológiánál maradva az EULAR betegekre vonatkozó irányelveiből.

-Kik taníthatnák mindezt? Azok akik erre alkalmasak és Bálint dr. harcos kiállást ajánl a betegek érdekében. A könyvből idézek Hippokratésztől:,,Az orvos kötelessége, hogy ne csak azt tegye ami közvetlenül rá tartozik, hanem biztosítsa a beteg együttműködését, továbbá környezetében levőkét is, sőt minden külső ágensét is,,. Vagyis az orvosnak valóban mindent meg kell tennie betegéért, amit lehet, akár a saját érdeke ellenében is. A beteg érdekében vállalnia kell a konfrontációt a külső hatalmakkal szemben is”. Bálint dr. a családorvosok reumatológiai képzését és a szépirodalom olvasását javasolja. A regényekben, novellákban sok különböző jellemű ember szerepel, a legkülönbözőbb szituációkban. Egy emberöltő alatt nem lehet annyi, különféle emberrel találkozni, mint a regényekben. Tolsztoj, Ivan Iljics halála című novellája például nemcsak remek kórleírást ad, hanem pontosan leírja azt is, hogy a beteg mit érez. Bizony a beteg szemszögéből ritkán értékeli a tüneteket az orvosi szakirodalom.

-Nekem pedig Vörösmarty Mihály költeménye a -Gondolatok a könyvtárban- jut eszembe: Mi dolgunk a világon? Küzdeni erőnk szerint a legnemesebbekért... Köszönjük élet! Áldomásaidat, Ez jó mulatság, férfi munka volt.

Isten éltesse Főorvos Úr sokáig! Köszönöm a beszélgetést!


____

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Huszár Tibor szociológus, akadémikus és Dr. Bálint Géza reumatológus főorvos, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) egykori főigazgatója beszélgetéseiben egy orvosi életpálya gazdagsága bontakozik ki.
A családról, az iskolákról, a neveltetésről és a hitről, a szakmai kérdésekről, az orvos-beteg viszonyról, a kórházak állapotáról és sorsáról nyíltan és közérthetően beszélő orvos pályaképe nemcsak hivatása 20. századi történetéről és a magyar egészségügy elmúlt évtizedeiről ad hiteles képet, hanem megrajzolja egy hivatásának élő ember megnyerő arcképét is.

Megjelenés: január 6.
Terjedelem: 216 oldal
Méret: 110 x 180 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 2490 Ft
Megrendelési lehetőség: http://www.lira.hu/hu/jcbs/139443701


Kulcsszavak

gyermekreuma, interjú, beszélgetés, Bálint Géza

Kapcsolódó anyagok

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Az Akadémiai kutatóhálózatnak a kormány tervei szerinti átalakítása hatalmas veszteség lenne

Ha gyógyítani akarunk, akkor hallgassunk a megérzéseinkre is!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Tovább