hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről


Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről

| |
 

A Magyar Reumatológusok Egyesületének(MRE),Gyermekreumatológiai Szekciója 2013.október 18-án tartotta XXIV. Tudományos Ülését, Budapesten, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) Közösségi Központjában. A rendezvény fő témája érdekes és tanulságos volt, a gyermekreumatológia területét érintő differenciáldiagnosztikai problémákat, terápiás újdonságokat érintette.

A tudományos ülés védnökségét elvállalta Prof. Dr.Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, aki egyben a gyermekreumatológiai szekció elnökségi tagja is, az ünnepélyes megnyitót, Prof.Dr.Poór Gyula az ORFI főigazgató főorvosa tartotta.

ill
1. fotó

A 60 résztvevő, 20 előadó megtisztelő jelenléte, felkészültsége emlékezetessé tette sokunk számára ezt a napot. Kitűnő előadásokat hallottunk a gyermekortopédia területéről, a csont-ízületi érintettséggel járó ritka kórképekről. Örvendetes volt hallani és látni Prof.Dr. Szendrői Miklós, átfogó differenciáldiagnosztikai kérdéseket bemutató előadását,Kiss Jánostól szintén a Semmelweis Egyetemről,az Ortopédiai Klinikáról, az Osteoid osteoma legtöbbször klasszikusan megjelenő formáit, máskor komoly diagnosztikus kivizsgálási módszereket igénylő eseteit.


A résztvevők egy új terápiás eljárást ismerhettek meg, a minimal invaziv technikával járó radiofrekvenciás thermocoagulatiot, melynek segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben kezelhetők ezen betegek. A differenciáldiagnosztikai ismereteket Donáth Judit (ORFI) előadása bővítette, a Juvenilis Paget kór, Osteogenesis imperfecta, Fibrosus dysplasia kórképek pathogenesisének részletes ismertetésével, majd a kezelési lehetőségeket mutatta be.Újdonságokat hallottunk a biológiai terápiákról Sevcic Krisztinától (ORFI) és Constantin Tamástól (II.Sz. Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem), a csípősynovitis ultrahang vizsgálatáról Bálint Pétertől (ORFI).


ill
2. fotó

Üdítő és látványos volt a víz szerepéről a gyógyászatban, a gyógytornász lehetőségeiről a mozgásszervi betegségekben szóló előadás, Terbéné Szekeres Klára és Monek Bernadett (ORFI) keltette fel a figyelmünket.Hiánypótló előadás hangzott el a gyermekkori osteoporosisokról, Hosszú Évától II.Sz. Gyermekklinikáról, Semmelweis Egyetem, aki a téma egyik legkiválóbb ismerője, akárcsak Orosz Mária a Nemzeti Gerincgyógyászati Központból, csak Ő a gyermekkori gerincdeformitások konzervativ kezelésének legismertebb szakértője Magyarországon.

Pommer Katalin a SALUS Ortopédtechnikai Kft.-től, speciális korrekciós gyógytornára hívta fel a figyelmet. A Schroth torna nélkülözhetetlen a gyermekkori gerincdeformítások kezelésében és egyre elterjedtebb. Sajnos még ma is vannak sebészi megoldást igénylő esetek, ezekről a technikákról Böröcz István számolt be az MH.Egészségügyi Kp.-ból.


ill
3. fotó

Érdekes esetismertetések is elhangzottak, Garan Diána (II.Sz. Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem) kézujjak elvesztésének fenyegetettségével járó vasculitiszes csecsemő beteg infliximabbal történő kezelése bátor, merész vállalás volt az orvosok részéről, és happy enddel végződött.

A Juvenilis Wegener Granulomatosis kezelésének nehézségeiről és a Chorea minor differenciáldiagnosztikájáról Pálfi Patricia (ORFI) számolt be, de érdekes és impozáns volt Varga Edit ( II. Sz..Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem) előadása a központi idegrendszeri vasculitiszek MR diagnosztikájáról szóló előadása is.Rásonyi Rita(ORFI) a HLA regió subtípusainak jellegzetességeire hívta fel a figyelmet JIA-ban, Szeles Flórián (ORFI) az antiphospholipid szindrómás anyák gyerekeinek európai regiszteréről beszélt.Megtiszteltetés volt számunkra, Kissné Erdélyi Gabriella (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest),-A magassabb összegű családi pótlékkal kapcsolatos jogszabályváltozásokról- szóló előadása. A kialakult vita során, kifejezte érdeklődését a téma iránt, és a jogszabállyal kapcsolatos módosítási indítványoktól nem zárkózott el, amit azóta be is nyújtottunk.


ill
4. fotó

Bár szakmailag hasznos és örömteli nap volt a szekció Ülése, egy kissé beárnyékolta az a tény, hogy többen a régi kollégák közül, más elfoglaltságra hivatkozva nem jöttek el. A Közgyűlés második meghirdetésben jogilag érvényes volt és azt a végső megállapítást szögeztük le, hogy az eddigi sajátos arculatunkat kívánjuk megtartani, csak hangsúlyosabban. Balogh Zsolt főorvos szavaival élve, mint például a gyermekfogászok akik nem gyermekgyógyászok, nem fogorvosok, hanem gyermekfogászok. Egy speciális szakmát képviselnek mint mi is, amit meg kell tanulni, éveken át nagy alázattal gyakorolni. Ezt derült ki Prof. Dr. Nagy Kálmán védnöki előadásából is.

Ezzel ért egyet a szervező, e sorok írója, az MRE Gyermekreumatológiai Szekció elnökségi tagja, valamint Weöres Sándorral -A teljesség felé- című, spiritualitásában határtalan kötetéből származó idézettel:,,Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,gondolkodni, cselekedni,hogy mindennek javára legyél.Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra,,, ezt a könyvet az előadók és üléselnökök hazavihették.

Még egyszer köszönet illeti a neves és jól felkészült előadókat, az üléselnököket, a résztvevőket az érdeklődésért, a szponzorokat, az ORFI vezetőségét a támogatásért, köszönet Petri Péternek a kiváló a technikai munkáért.A közgyűlés határozata értelmében jövőre Debrecenbe tartjuk szekció ülésünket.

Budapest, 2013. december 05
Orbán Ilonka, ORFI


Kulcsszavak

gyermekreumatológia, beszámoló, konferencia

Kapcsolódó anyagok

Harcoljunk együtt a CoVID-19 ellen! CoVID-19 live discussion webcast series

- Könnyek a tudományos kongresszuson - Telt ház a kamara második tudományos napján

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről