TARTALOM

 VISSZA

 


Az etanercept javítja a lipidprofilt és az oxidatív stressz mérőszámait juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek esetében


Az etanercept javítja a lipidprofilt és az oxidatív stressz mérőszámait juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek esetében

| |
 

A bizonyítékok szerint a krónikus gyulladásos betegségekben, például rheumatoid arthritisben szenvedők cardiovascularis kockázata fokozott. Az atherosclerosis egyik fő oka a dyslipidaemia, a krónikus gyulladás pedig a felgyorsult atherosclerosis független kockázati tényezője. A cardiovascularis betegség patogeneziséhez hozzájárul az oxidatív stressz is. A krónikus reumatológiai gyulladásos betegségekben a synovialis szövetben termelődő citokinek számos szerv és szövet funkcióját károsítják, endothelialis funkciózavart, inzulinrezisztenciát, dyslipidaemiát és protrombotikus, prooxidatív állapotot okoznak.

Felmerült, hogy a tumornecrosis-faktor-alfa (TNF-alfa) gátlói ilyen esetekben a cardiovascularis betegségek ellen is védhetnek. A TNF-alfa-gátlók csökkentik a carotisokban az intima-media vastagságot, a vérben a gyulladásos markerek szintjét és potenciálisan kedvező változásokat idéznek elő a lipidszintekben.

Különösen nagy a juvenilis szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegek kockázata, mert egész életükben ki vannak téve a gyulladás hatásának. A szerzők vizsgálták az egy évig adott etanercept hatását a lipidprofilra és az oxidatív stressz markereire JIA-ban szenvedő gyermekek esetében.

A vizsgálatban 30 gyermek vett részt, köztük 22 lány, átlagéletkoruk 12,3 év volt. A betegség aktivitását a Juvenile Arthritis Disease Activity Score (JADAS) alapján állapították meg. A vérből meghatározták a C-reaktív protein, a lipidek és aproinflammatorikus citokinek (TNF-alfa, interleukin-1béta, IL-6, interferon-gamma szintjét és a süllyedést. Az oxidatív stressz mértékét a 8-izo-prosztaglandin F2alfa 24 órás vizeletben mért szintje alapján állapították meg.

A gyermekeket egy évig etanercepttel kezelve azt találták, hogy a gyulladásos indikátorok (CRP és süllyedés) és a JADAS-pontszám is szignifikánsan javult (p<0,001). Hasonlóképpen csökkent az összkoleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintje, a HDL-koleszterin szintje nem változott érdemben. A kezelt időszakban nem tapasztaltak mellékhatást.

Ez az első longitudinális vizsgálat, amelyben kimutatták az egy évig végzett etanerceptkezelés kedvező hatását a lipidprofilra és az oxidatív markerekre, miközben javult a JIA-ban szenvedő gyermekek esetében a betegség klinikai aktivitása és a gyulladásos markerek szintje.. Az adatok szerint a gyógyszer kedvezően befolyásolhatja a JIA-ban szenvedő fiatal betegek cardiovascularis kockázati profilját.


Forrás:
De Sanctis S, Marcovecchio ML, Gaspari S, Del Torto M, Mohn A, Chiarelli F, Breda L.
Etanercept improves lipid profile and oxidative stress measures in patients with juvenile idiopathic arthritis. J Rheumatol. 2013 Jun;40(6):943-8. doi: 10.3899/jrheum.121281. Epub 2013 Apr 1.


Kulcsszavak

gyermekreumatológia, JIA, etanercept

Kapcsolódó anyagok

A COVID-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve (Zhejiang Egyetem)

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

Petros Petrou emlékdíj

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


Az etanercept javítja a lipidprofilt és az oxidatív stressz mérőszámait juvenilis idiopathiás arthritisben szenvedő betegek esetében