TARTALOM

 VISSZA

 


A kortikoszteroid-kezelés algoritmusának fejlesztése


A kortikoszteroid-kezelés algoritmusának fejlesztése

| |
 

Komoly kihívást jelent a háttérben végzett kortikoszteroid-kezelés menedzselése a klinikai vizsgálatokban. A szakértői munkacsoport irányelveket dolgozott ki ehhez.

A kortikoszteroidok elkezdésének vagy dózisemelésének a kritériumai a munkacsoport szerint a következők: anaemia, myocarditis, pericarditis, pleuritis, peritonitis és komplett vagy inkomplett makrofágaktivációs szindróma (MAS) jelenléte.

A kortikoszteroidok elvonásának a kritériumai: a láz hiánya legalább három napig az előző héten, a fizikai teljesítőképesség zavarának a hiánya, és a laboratóriumi kritériumok (például hemoglobinszint <7,5 g/dl, thrombocytaszám >800 000/mm3) teljesülése. A dózist 10%-onként lehet csökkenteni kéthetente, ha teljesülnek ennek a kritériumai.

Az elvek alkalmazásával egységesíthetők a klinikai vizsgálatok körülményei, és bevonhatók olyan betegek is, akik nagyobb dózisban kapnak kortikoszteroidokat. A kritériumok alkalmazásával nem kell a vizsgálati protokollban megadni a szteroiddózis növelését vagy csökkentését. Ez a betegek biztonságát is szolgálja, a vizsgálat eredményei pedig jobban fogják közelíteni a valós körülmények között várhatókat.

Forrás: Ilowite NT, Sandborg CI, Feldman BM, Grom A, Schanberg LE, Giannini EH, Wallace CA, Schneider R, Kenney K, Gottlieb B, Hashkes PJ, Imundo L, Kimura Y, Lang B, Miller M, Milojevic D, O'Neil KM, Punaro M, Ruth N, Singer NG, Vehe RK, Verbsky J, Woodward A, Zemel L. Algorithm development for corticosteroid management in systemic juvenile idiopathic arthritis trial using consensus methodology. Pediatr Rheumatol Online J. 2012 Aug 29;10(1):31. doi: 10.1186/1546-0096-10-31.

2013.02.11.
Szemlézte: Dr. Lipták Judit


Kulcsszavak

kortikoszteroid-kezelés, kortikoszteroid, szisztémás juvenilis idiopathiás arthritis, arthritis

Kapcsolódó anyagok

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A kortikoszteroid-kezelés algoritmusának fejlesztése

Elsődlegesen spondylarthropathiában megnyilvánuló Crohn-betegség hatékony adalimumabkezelése

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegeknek kidolgozott életminőség-kérdőív magyarországi adaptációja

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Tovább


Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.

Tovább


Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Tovább


Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral

A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Huszár Tibor Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral című kötete.

Tovább


A kortikoszteroid-kezelés algoritmusának fejlesztése