Hírvilág

Prosztatarákos betegeikért futották körbe a Balatont az orvosok

2019. JÚLIUS 22.

Szöveg nagyítása:

-
+

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának 13 orvosa egymást váltva 21 óra alatt futotta körbe a Balatont, teljesítve ezzel a 221 kilométeres távot. Teljesítményükről egy motiváló kisfilm is készült.

– Klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy jelentősen csökkenhet a prosztatarákos halálozás abban az esetben, ha a betegek rendszeresen mozognak – fogalmaz a filmben dr. Riesz Péter osztályvezető főorvos. – A sport úgy fizikailag, mint mentálisan olyan helyzetbe tudja hozni az embert, hogy eredményesebben tud küzdeni a betegség ellen. Nemcsak beszélni szeretnénk a betegeinknek arról, hogy mennyire fontos a testmozgás, hanem példát is szeretnénk mutatni – indokolja a vállalkozást dr. Szendrői Attila, a klinika ambulanciájának vezető főorvosa, a futócsapat egyik tagja.



– Nem kell mindenkinek maratont vagy félmaratont futnia, azonban mindenkinek tenni kell valamit: mindenkinek a saját körülményeihez, saját testsúlyához, ízületeihez képest kell tennie. Kelljen fel a fotelból és mozogjon! Menjen ki a kertbe, sétáljon, gyalogoljon, kerékpározzon, menjen ki a természetbe! Nem a csúcsteljesítmény számít, hanem minden apró lépés, mert ezáltal lépéselőny nyerhető a prosztatarákkal szemben – szögezi le a filmben prof. dr. Nyirády Péter, a klinika igazgatója. A betegeknek felhívják a figyelmüket arra is, hogy érdemes megkeresni a Gyógyulj Velünk Egyesületet és a Magyar Rákellenes Ligát, mert komoly támogatást tudnak nyújtani a gyógyuláshoz.

A kisfilm a prosztatarákos betegeket fizikai aktivitásra ösztönző, a Janssen támogatásával zajló 10 Ezer Lépés Program keretében készült. Az országos programban urológusok, onkológusok, gyógytornászok, a daganatos betegeket segítő civil szervezetek fogtak össze, hogy minél több prosztatarákkal szembesült beteget segítsenek információkkal, gyógytornával, ösztönözzenek az életminőséget és az életkilátásokat javítani képes rendszeres mozgásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.

Hírvilág

Melyik prosztatarák lesz halálos?

Nagy erőkkel keresik azokat a tényezőket, amelyekkel azonosítható a prosztatarákos betegeknek az a kisebbsége, akik daganata – a többséggel ellentétben – agresszív viselkedésű és halálos. Most találtak néhány ígéretes markert…

Hírvilág

Kevesebb stressz: jobb egészség a szívnek és a vesének

Világszinten minden tizedik ember krónikus vesebetegséggel küzd, 13-ból 1 pedig szív- vagy keringési problémákkal. Egy 2018-as tanulmány szerint az emberek 74%-a érezte az adott évben, hogy nem képes megküzdeni egy adott élethelyzettel.

Hírvilág

Segítheti az epigenetika a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását?

A cukorbetegek száma világszerte több millióra rúg, és 2030-ra becslések szerint megduplázódhat. A cukorbetegség a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémája és az ötödik leggyakoribb halálok a világon.

Hírvilág

Európai szinten óriási probléma a stressz, a megkérdezettek többsége mégsem foglalkozik vele megfelelően

Egy, a stresszről szóló európai felmérésben szereplő válaszadók elsöprő többsége (91 százalék) szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán, ezen belül is a stresszkezeléssel kapcsolatos változtatások vezetik a listát 82 százalékkal – derült ki egy közelmúltbeli kutatásából.