TARTALOM

 VISSZA

 


Sokszor indokolatlan a gyermekeknek felírt antipszichotikum-kezelés| |
 

Az Egyesült Államokban egyre több gyermeknek írnak fel második generációs antipszichotikumot, és számos esetben a kezelés jogosultságát nem támasztják alá klinikai vizsgálatok - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Prathmesh Pathak és munkatársai 11 700 olyan gyermek adatait elemezték, akik az alacsony jövedelműek által igényelhető Medicaid állami egészségbiztosítással rendelkeztek. A vizsgált csoportban 2001 és 2005 között 1482-ről 3110-ra, vagyis duplájára nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akiket először kezeltek második generációs antipszichotikummal. A kezelt gyermekek 41,3%-a esetében a kezelőorvos nem állított fel olyan diagnózist, amely az elérhető szakirodalom alapján indokolttá tette volna a kezelést. A leggyakrabban az aripiprazolt (77,1%), a legritkábban a risperidont (30,6%) írták fel megalapozatlanul.

A leggyakoribb diagnózisok, amelyek esetén a kezelőorvos második generációs antipszichotikumot írt fel, a figyelemhiányos-hiperaktív zavar (ADHD), a depresszió, kóros agresszióval járó viselkedési zavar, fejlődési zavarok, valamint pszichózisok voltak, míg ezek a szerek a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mániás depresszió és bipoláris zavarok kezelésében hatásosak.

A kutatók szerint figyelemreméltó, hogy 2005-ben csaknem ugyanannyi gyermeknek írtak fel kezdőterápiaként aripiprazolt, amelynek használata gyenge bizonyítékokon alapul, mint risperidont, amelynek alkalmazása erős bizonyítékokon alapul (8,2%, illetve 9,8%).

Christoph Correll, a New York-i Albert Einstein College of Medicine pszichiátere szerint a tanulmány legfőbb problémája, hogy a vizsgált időszak csak 2005-ig tart, és azóta számos új tanulmány látott napvilágot, amelyek alátámasztják a második generációs antipszichotikumok használatát - pl. az FDA azóta jóváhagyta az aripiprazol alkalmazását bipoláris zavarban. Correll hangsúlyozta, hogy pszichotróp hatású gyógyszerek felírása csak akkor javasolt, ha a beteg tünetei kellemetlenek vagy zavart okoznak valamilyen fontos funkcióban, de hozzátette, hogy a szerzőknek jóval körültekintőbben kellett volna fogalmazniuk az adatok értelmezésekor.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna, dr. Kern Dávid

Forrás: Evidence-Based Use of Second-Generation Antipsychotics in a State Medicaid Pediatric Population, 2001-2005


Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Sokszor indokolatlan a gyermekeknek felírt antipszichotikum-kezelés