TARTALOM

 VISSZA

 


Pusztuló korallzátonyok


Pusztuló korallzátonyok

| |
 

El fognak tűnni a korallzátonyok? Ezzel a címmel rendezett szimpóziumot ez évi konferenciáján az American Association for the Advancement of Science. Az aggasztó kérdés sajnos nem költői túlzás.

A korallzátonyok a Föld legváltozatosabb és legértékesebb társulásai közé tartoznak. Számos állat- és növényfaj számára nyújtanak élőhelyet, és megvédik a tengerpartot a hullámok és a viharok pusztító erejétől is. Körülbelül félmilliárd ember él korallzátonyok által védett partok közelében és a táplálékláncokon keresztül közel 1 milliárd ember áll szinte közvetlen kapcsolatban velük.

A közel száz országra kiterjedő Global Coral Reef Monitoring Network négyszáz kutatójának legutóbbi jelentése szerint a korallzátonyok 19%-a már eltűnt és az elkövetkező 10-20 évben további 15% juthat erre a sorsra. A kritikus helyzetet a globális klímaváltozás mellett elsősorban a destruktív halászati módszerek, a szennyezőanyagok és a partvidéki erdőirtások okozták. A korallzátonyok 46%-a tekinthető „egészséges“, nem veszélyeztetett társulásnak, leszámítva a globális klímaváltozás nehezen jósolható következményeit.


Coral Reef Ecosystem

A konferencia során Simon Donner (a University of British Columbia klímakutatója) a korallfehéredés terjedésének veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedéséből adódóan a korallok “kilökik” a velük szimbiózisban élő algát, ami a korallzátony fehéredéséhez vezet. Bár néhány korallfaj képes alkalmazkodni a hőmérséklet-emelkedéshez, a többi faj esetében ez a korallzátony pusztulásához vezethet.

A vészjósló forgatókönyvek ismertetése mellett a kutatók hangsúlyozták, hogy a korallzátonyok megmentése csakis összefogott akciókkal lehetséges: a környezetszennyezés csökkentése, a halászat fenntarthatóvá tétele, a védett területek jelentős kiterjesztése mellett összetett ökológiai monitorozórendszerre és erős jogi szabályozásra lenne szükség.


eLitMed.hu
Brys Zoltán


Forrás:

Status of Coral Reefs of the World: 2008 - Wilkinson, C. (Global Coral Reef Monitoring Network and Reef and Rainforest Research Center)

AAAS weboldal

Blog of Simon Donner – Results from AAAS Symposium

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Pusztuló korallzátonyok