hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


NFFT jelentés: siker?| |
 

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megtartotta ciklust záró, értékelő ülését. A résztvevők értékelték a tanács másfél éves munkáját, foglalkoztak a Jövőkereső jelentés társadalmi párbeszédének feladataival, és elfogadták a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elkészítésével kapcsolatos feladatok ütemtervét.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2008. október 10-én kezdte meg működését az Országgyűlés tanácsadó testületeként. Feladata, hogy a fenntartható fejlődés tárgykörében véleményezze az Országgyűlés elé kerülő jogszabálytervezeteket, illetve hogy e kérdéskörben saját javaslatokat tegyen. Az összetételében Európa-szerte egyedülálló szervezet tagjait a parlamenti pártok, a Kormány, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az egyházak, a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a MTESZ, a Rektori Konferencia és a civil szervezetek delegálják. A Tanács civil tagjait közel ötszáz szervezet választotta meg.

Az NFFT az elmúlt másfél évben elkészítette a nemzeti fenntarthatósági stratégia alapjául szolgáló, a jelenlegi helyzetet komplexen vizsgáló Jövőkereső jelentést. A jelentést, melynek jelenleg a társadalmi vitája folyik, az NFFT 2009 decemberében ismertette meg az Országgyűléssel. A Jövőkeresőn alapuló stratégia első változatának elkészítését a szeptemberig tartó társadalmi vita utánra ütemezte a Tanács.
A Jelentés elérhető az NFFT honlapjáról, továbbá rövidített és teljes terjedelemben nyomtatott kiadvány formájában is.

Az NFFT jelentésében Magyarország ökológiai lábnyomát is igyekezett meghatározni, az ökológiai lábnyom fogalmáról egy rövid videó itt látható:A Tanács jelentős eredményt ért el azzal is, hogy január 29-én benyújtotta az Országgyűlésnek az Éghajlatvédelmi Kerettörvényt. A tervezet elkészítésével 2009 júniusában konszenzusos országgyűlési határozattal bízta meg az testületet a Parlament, a benyújtásra kerülő szöveget 2010. január 21-i ülésén fogadta el a Tanács. Bár a javaslattal kapcsolatos végszavazásra e ciklusban nem került sor, a mai ülésen a tagok meghatározták a kerettörvény továbbvitelével kapcsolatos feladatokat, melyek között nagy hangsúlyt kaptak az egyeztetési kérdések.

Az NFFT mai ülése volt az utolsó a 2006-2010-es parlamenti ciklusban, június 17-én már egy új összetételű testület fog összeülni és folytatni a megkezdett munkát. A fenntartható fejlődés eléréséhez ugyanis hosszú távú – akár generációkon átívelő – együttműködésen alapuló szemléletváltásra van szükség a társadalom minden szereplője részéről Ezen az úton tett egy határozott lépést a Magyar Országgyűlés.

Az NFFT elnöke Dr. Katona Béla, az Országgyűlés Elnöke, társelnökei Szabó Imre, miniszter, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Láng István, akadémikus, Magyar Tudományos Akadémia, Nagy Andor, parlamenti képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt és Prof. Dr. Papp Zoltán, egyetemi tanár, Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság voltak. Tiszteletbeli elnök Szili Katalin.

Forrás: NFFT


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


NFFT jelentés: siker?