TARTALOM

 VISSZA

 


Keselyűk csöndes halála


Keselyűk csöndes halála

| |
 

A Namíbiai Bwabwata Nemzeti Parkban közel 600 keselyű pusztult el miután méreggel fertőzött elefánthúsból ettek. Az eset jelentős visszhangot váltott ki, mivel Nyugat-Afrikában a méreggel végzett orvvadászat következtében a keselyű-populáció veszélybe került. Ijesztő adat, hogy az elmúlt 30 évben a karvalykeselyű-populáció (Gyps rueppellii) 85%-kal csökkent.


Karvalykeselyű (Gyps rueppellii), fotó: WikipédiaAz orvvadászok tudatosan használnak erős mérgeket, mert a keselyűk elpusztításával a hatóságok rajtaütését, nyomozását késleltetni tudják. (A keselyűk vezetik el a tetemhez a hatóságokat.) Ám a használt rendkívül erős mérgek számos más állatfajt is veszélyeztetnek (szavannasas, bukázó sas, oroszlán, hiéna, sakálok, stb.). Az IUCN tájékoztatása szerint Namíbián kívül, Tanzániában, Zimbabwében, Botswanában és Zambiában is találkoztak hasonló jelenséggel. Problémát jelent, hogy a mérgek használata jogilag sem kellően szabályozott ezekben az országokban.

Az elpusztult 600 keselyű közül a legtöbb fehérhátú keselyű (Gyps africanus), némely tetem az elpusztult elefánttól 1000 kilométerre feküdt. A teljes pusztítás feltehetően nagyobb, mivel elpusztult keselyűk közül számosnak lehetett még önállóan életképtelen kicsinye.


Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) , fotó: Wikipédia

Az IUCN elnökhelyettese, André Botha keselyűszakértő szerint a keselyűk pusztítását az elefántokéhoz vagy az orrszarvúvadászathoz hasonló szigorúsággal lenne szükséges kezelni Dél-Afrikában.

Forrás: IUCN, Svájc


Kulcsszavak

orvvadászat, ökológia, méreg, gyps

Kapcsolódó anyagok

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Keselyűk csöndes halála