hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Kérdések az emberiség jövőjéről


Kérdések az emberiség jövőjéről

| |
 

A Budapest Klub tavaszi rendezvényének tegnapi megnyitóján László Ervin professzor a növekvő társadalmi, gazdasági és ökológia veszélyek megoldásaként az emberi tudat fejlődési potenciáljára hívta fel a figyelmet.

A kutató kifejtette, hogy meglátása szerint akár 7 milliárd embert is képes eltartani a bolygó, ha azt ésszerűen és “Planetáris tudattal”, azaz az egész földre (szociális és ökológiai folyamatokra is) kiterjedő felelősséggel és gondossággal használja az emberiség.Természetesen ehhez gyökeres gazdasági, társadalmi változások mellett az emberi “tudat” változására is szükség van.

UN pop

László Ervin szerint a bifurkációs pont még nem érkezett el, és ezért nem szükségszerű, hogy James Lovelock által jósolt hirtelen és radikális humanpopuláció-csökkenés (maximum 1 milliárd ember) bekövetkezzék.

A beszélgetés során Láng István akadémikus szintén hangsúlyozta az elkövetkező évtizedben várható radikális populációemelkedésben rejlő komoly veszélyeket. 2020-ig közel két milliárd fővel emelkedik az emberiség, amely megegyezik az időszámításunk óta eltelt első 1930 év növekményével. Az akadémikus szerint az emberiség nincs felkészülve ilyen mértékű emelkedésre.Habár több kutató vitatja László Ervin “káoszpont” és “akasha” elméletét, a változtatások szükségességében nagyrészt egyetértés mutatkozik, ahogy abban is, hogy a megoldáshoz páratlan összefogásra lenne szükség társadalom- és természettudományok valamint a gazdaság és a politika szereplői között.

eLitMed.hu - BZ

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Kérdések az emberiség jövőjéről