hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Biológiai sokféleség megőrzése - európai lakosság szemével


Biológiai sokféleség megőrzése - európai lakosság szemével

| |
 

Az Európai Bizottság megbízásából 2013 júniusában végzett felmérés alapján az európai lakosok többsége (93%) szerint a biológiai sokféleség megőrzése szükséges az élet minőségének és jólétének fenntartásához. A nemrég publikált közel 150 oldalas elemzés kiemeli, hogy a biodiverzitás fogalmával tisztában lévő válaszolók közül szinte az összes (96%) szerint a levegőszennyezés, a vízszennyezés valamint az ember által okozott katasztrófák veszélyeztetik az ökoszisztémát. Emellett még az intenzív, ipari mezőgazdaság, a túlhalászat és a deforesztáció (94%) is említésre került, mint veszélyforrás.A lakosok közel 38%-a már tett lépéseket a biodiverzitás megőrzése érdekében, legtöbben öko-barát és helyi termékek vásárlásával. A megkérdezettek 65%-a teljesen egyetért azzal, hogy az EU természetvédelmi területek kialakításával és más eszközökkel növelhetné a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló aktivitást. Ugyanakkor a kérdőív szerint a Natura 2000 ökológiai hálózatot kevesen ismerték. Tízből több mint 7 megkérdezett szerint a biodiverzitás fontossága kapcsán szélesebb körű tájékoztatást várna el.

Forrás:
UCN: European citizens call for more biodiversity conservation, 2013
Európai Bizottság: Attitudes Towards Biodiversity, 2013


Kulcsszavak

biológiai sokféleség, Natura 2000, felmérés, EU, ökológia

Kapcsolódó anyagok

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

Perifériás motoros tünettannal társuló kórképek

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

A hiperaktív hólyag kivizsgálása és kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


Biológiai sokféleség megőrzése - európai lakosság szemével