TARTALOM

 VISSZA

 


A szennyezett levegő szívrohamot és stroke-ot okoz| |
 


Az American Heart Association jelentése felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri kockázatok miatt az embereknek minden esetben kerülnie kell a szmogos levegő belélegzését.


Az AHA figyelmeztetett, hogy a fosszilis üzemanyagokból származó - mint a benzin, a szén vagy az olaj – finom részecskék szerepe egyértelmű az egészségkárosító hatásokat tekintve. A szív- és érrendszeri betegségekre hajlamos emberekben ezek a részecskék közvetlenül növelik a tünetek kialakulásának kockázatát akár órákon vagy napokon belül is. A hosszabb ideig ezeket a részecskéket tartalmazó levegőnek kitett személyeknél a betegségek akkor is kialakulnak, ha az érintettek egészségi állapota amúgy még évekig garantálná a jó életminőséget.

Egy másik, hat évnyi orvosi kutatási eredményeket kiértékelő munka szintén erős bizonyítékokra bukkant arra vonatkozóan, hogy a szennyezett levegő elősegíti az artériákban kialakuló rögképződést. Továbbá kismértékű, de következetesen előforduló összefüggést mutattak ki a rövidtávon a szervezetbe jutó szennyezett levegő és a korai halálozás között.

Az AHA jelentésének összeállítását vezető, a Michigani Egyetemen dolgozó dr. Robert Brook úgy véli, mindennek az az üzenete, hogy az érintett személyek fordítsanak kiemelt figyelmet azokra a kockázatot növelő tényezőkre, amelyekre közvetlenül képesek hatást kifejteni. A koleszterinszint megfelelő értéken tartása, a vérnyomás beállítása jó értékre vagy a dohányzás kerülése, illetve elhagyása mind segíthetnek abban, hogy a nehezen kikerülhető légszennyezés káros élettani hatásait bizonyos mértékben ellensúlyozni tudják .

A finom részecskék többféle módon, például gyulladáskeltő tevékenységgel képesek egészségügyi panaszokat okozni, illetve a rajtuk megtelepedő más parányi részecskék és vegyi anyagok a keringésbe jutva különböző panaszokat idézhetnek elő.

Ezekre a hatásokra szervezetünk más-más módon reagál, ami vérrögképződést vagy trombózist okozhat, de roncsolhatja az érrendszeri funkciókat és a véráramlásban is változásokkal járhat, ami vérnyomás-panaszokat eredményezhet. De a szív elektromos jeleit is megzavarhatja – ezek pedig szívrohamhoz, stroke-hoz vagy akár halálhoz is vezethetnek.

Az AHA éppen ezért arra figyelmezteti a rizikócsoportba tartozókat és az időseket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a légszennyezettségi adatokra, és kockázatos időkben kerüljék a szabadban végzett tevékenységeket és a tömegközlekedést.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


A szennyezett levegő szívrohamot és stroke-ot okoz