TARTALOM

 VISSZA

 


A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezon


A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezon

| | |
 


A csöpögő orr és a viszkető szem az allergia tünetei. A betegség egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt 30 évben. Az amerikaiaknak ez évente már mintegy 21 milliárd dollárjába (4 200 milliárd forint) kerül. A kutatók szerint az egyik lehetséges ok a klímaváltozás.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a parlagfűszezon hosszabbodása összefüggésben van a felmelegedéssel. A kutatócsoport 10 helyszínről gyűjtötte össze a pollenszámot és az időjárási adatokat, a texasi Georgetowntól a kanadai Saskatoonig.

Az adatokból meghatározták, hogy 1995 és 2009 között a szélességi fok növekedésével nőtt a fagymentes időszak is, és ezzel együtt a pollenfertőzött napok száma is. A wisconsini LaCross feletti öt helyszínen legalább 13 nappal meghosszabbodott a pollenszezon. Saskatoonban majdnem egy teljes hónappal (27 nappal) tovább tratott.

A parlagfű Magyarországon július végétől októberig virágzik. A lakosság mintegy 10 százaléka érintett. Ez a gyomnövény egymaga több szezonális allergiás rhinitisért felelhet, mint az összes többi allergén növény együtt.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a hosszabb szezon, illetve a pollenek magasabb koncentrációja miatt egyre többen betegedhetnek meg. A már allergiás emberek tünetei is súlyosbodhatnak.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az immunterápia hatásos az allergiáraSzkeptikusan állnak az emberek a klímaváltozáshoz

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Fenyegető klímaváltozás

Szél Ágoston rektor személyes meghívására tartott előadást Áder János köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem Szent-Györgyi termében a medikusoknak. A közelmúltban megrendezett párizsi klímacsúcs jegyében, az elnök előadásában többek között, az ott elhangzott információkat összegezte.

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Tovább


Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Tovább


A klímaváltozás miatt növekszik a pollenszezon