TARTALOM

 VISSZA

 


Szisztematikus elfogultság
Az ipar és a gyógyszervizsgálatokSzisztematikus elfogultság<br>Az ipar és a gyógyszervizsgálatok

| |
 

A gyógyszeripar és a civil szektor által támogatott kutatások nagyobb valószínűséggel zárulnak pozitív eredménnyel, mint kormányzati társaik, bizonyítják a legújabb kutatások.

Florence T. Bourgeois (Boston Children Hospital) és munkatársai a ClinicalTrials.gov nyilvános adatai felhasználásával 546 gyógyszervizsgálat eredményeit és finanszírozási körülményeit elemezték. Az elmúlt két évben vizsgált közlemények 63%-a gyógyszeripari támogatással, 14%-uk kormányzati forrásokból míg 23%-uk a civil szektor finanszírozásával valósult meg. A gyógyszergyári támogatással készült vizsgálatok jellemzően fázis három vagy fázis négy vizsgálatok voltak.

A tanulmány megállapítása szerint az ipari támogatással készült vizsgálatok között a legmagasabb (85.4%) a pozitív eredménnyel záruló vizsgálat. A civil szektor (nem-állami, illetve non-profit szervezetek) szponzorációjával végzett vizsgálatok között szintén magasabb (71.9%) a pozitív eredménnyel zárult vizsgálat, mint a kormányzati forrásokból megvalósuló projektek (50%) esetében.

Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok tudományos életében ismét előtérbe került a gyógyszeripar és a tudomány kapcsolata. A New England Journal of Medicine (NEJM) vonatkozó júliusi közleményében kiemeli, hogy a kutatásokból már régóta ismeretes, hogy az amerikai kutatók több mint fele pénzügyi kapcsolatban áll a gyógyszeriparral, mégpedig jellemzően a produktívabb, aktívabb réteg. Ez a kapcsolat nem mentes a veszélyektől, az Institute of Medicine megállapításai szerint „szisztematikus elfogultság” figyelhető meg a kutatóknál.

Habár a vezető nemzetközi orvostudományi folyóiratok megkövetelik a szerző részéről a támogatások korrekt feltüntetését, hazánkban még nem követjük ezt a gyakorlatot.

Az Annals of Internal Medicine augusztusi számában közétett mostani közlemény újabb kérdéseket vett fel a gyógyszervizsgálatok függetlenségével és megbízhatóságával kapcsolatban.

eLitMed.hu, Brys Zoltán


Forrás:

Outcome Reporting Among Drug Trials Registered in ClinicalTrials.gov - Annals of Internal Medicine August 3, 2010 vol. 153 no. 3 158-166

Disclosing Industry Relationships — Toward an Improved Federal Research Policy NEJM p1006973

Institute of Medicine. Conflict of interest in medical research, education, and practice. Washington, DC: National Academies Press, 2009.


Kulcsszavak

gyógyszergyártás, elfogultság, publikációs etika

Kapcsolódó anyagok

Nem pirulát árul, a gyógyuláshoz járul hozzá

GSK elismerte bűnösségét

Szisztematikus elfogultság
Az ipar és a gyógyszervizsgálatok


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az emlékezet neuroetikai problematizálása

Szebik Imrét az emlékezetet érintő neuroetikai kérdésekről kérdeztük. A CNS-orvostechnológiai fejlődésével fontos újabb területeket problematizálni, különösen a neuroenhancement területén.

Tovább


Háziorvosi alkalmazás, helyettesítés

Jogszabályok összefoglalása a háziorvosi alkalmazás, helyettesítés és az alkalmazott személyzet foglalkoztatásáról; a fiatal, pályakezdő szakorvosok, vagy szakorvos jelöltek foglalkoztatásának elősegítéséről, a foglalkoztatottak számának növeléséről, a háziorvosi ellátás biztonsága érdekében

Tovább


Öngyilkosság és jogtudomány

Az öngyilkosság nálunk nagy probléma, kesernyés hangsúllyal mondhatnánk, gyakorisága miatt egyfajta „hungarikum”, ezért a pszichiátriai és társadalomtudományi vizsgálódások számára jó hír, hogy a jogtudományok is felzárkóztak a jelenség kutatásában.

Tovább


Mi történt 1992 márciusa óta a háziorvoslásban?

1992 márciusa óta jelentősen átalakult a háziorvoslás rendszere, de még mindig nem megoldottak az ügyeleti ellátás megszervezése, a tervezhető és a nem tervezhető ellátások szétválasztása. [MEDICUS | UNIVERSALIS XLV/2012]

Tovább


Szisztematikus elfogultság<br>Az ipar és a gyógyszervizsgálatok