TARTALOM

 VISSZA

 


Sürgősségi kijózanítás


Sürgősségi kijózanítás

| |
 

A sürgősségi osztályokon kell kijózanodniuk azoknak az ittas személyeknek, akiket eddig a Nyírő Gyula és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházak detoxikáló részlegében az ellátásukra felkészült személyzet, és speciálisan kialakított helyiség fogadott. Mindez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által napokban kiadott, Budapestre és Pest megyére 2013. január elsejétől érvényes sürgősségi, akut ügyeleti beosztásból derül ki.

Ha a részeg személy nem sérült, januártól a területileg illetékes sürgősségi osztályra kell bevinnie az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), a jövőben ezek végzik a kijózanítást. Ugyancsak ide kell küldeni azokat az alkoholmérgezett sérültek, akiknek kisebb problémáját már ellátták, kórházi megfigyelést nem igényelnek, de alkoholos állapotuk miatt detoxikálásra van szükségük. A súlyos, kómás mérgezetteket, sérülteket továbbra is az állapotuknak megfelelő szakintézményben kezelik.

Mivel elégtelenek a feltételrendszerek, így a minimális többletterhelést is nagyobbnak érezhetik a sürgősségi osztályon dolgozók, felzúdulásuk is érthető, hiszen eddig csak „tiszta” páciensekkel kellett foglalkozniuk – mondta lapunk megkeresésére dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke, hangsúlyozva, hogy a Szakmai Kollégium pszichiátriai és oxyológiai tagozatai szintén egyetértenek a januártól érvényes ellátási renddel.

A két fővárosi „detox” egyébként is egyedülálló volt az országban, már 5-6 éve tervezgették a betegellátás e formájának megszűntetését – mondta az elnök. Vidéken soha nem voltak külön ilyen részlegek, ott mindig is az SBO-k fogadták azokat az embereket, akiknek a józanodás során szükségük lehet orvosi felügyeletre, hiszen állapotuk bármikor rosszabbodhat. Most több sürgősségi osztály fogadja azt a napi átlagosan tíz beteget, akit eddig a két detoxikálóban láttak el, így súlyos többletterhelést nem ró a dolgozókra a változás.

Egy fővel többre talán szükség lehet januártól az osztályokon, aki segít az esetleg agresszív ittas emberek megfékezésében, ezt azonban a kórházak menedzsmentjének kell megoldania – vélekedett Berényi Tamás, azt is hozzátéve, a támadó, durva személyek lenyugtatására gyógyszerek is rendelkezésre állnak az SBO-kon.

Nincs orvos, nincs nővér a sürgősségi osztályokon, ahová kényszerűségből a szükséges szakvizsgával, gyakorlattal nem rendelkező személyzetet irányítanak az igazgatók. A beérkező betegeknek így is sokszor hosszú órákat kell várakozniuk az ellátásra, az ő gyógyításuktól veszi el az időt, amíg a személyzet majd az agresszív, bevizelő, maga alá székelő, mindent összehányó részeggel foglalatoskodik.

Így csakis „félreértett humanitárius oka” lehet a döntésnek, aminek semmi köze a gyakorlathoz – mondta lapunknak egy több évtizede a sürgősségi ellátásban dolgozó orvos. Az ittas személyeket, miután az ebben kompetens mentőtiszt vagy mentőorvos megállapította, hogy sérülésük, egyéb, kórházi kezelést igénylő problémájuk nincs, a két budapesti detoxikáló valamelyikébe szállítottak. Ott orvosi felügyelet mellett józanodtak ki, tehát ha bármiféle komplikáció jelentkezett, a teljes kórházi háttér rendelkezésre állt – sorolja lapunknak a doktor, aki szerint az íróasztal mellett hozott döntés született.

Míg az eddig működő két kijózanítóban könnyen tisztán tartható, speciálisan kialakított szobában helyezték el a beérkezőket, az alkoholtól agresszív, őrjöngő részegeket markos férfiápolók fékezték meg, addig a sürgősségi osztályok többsége nem rendelkezik sem megfelelő elkülönítő helyiséggel, sem megfelelő személyzettel. Érdekes helyzetek alakulhatnak ki, amikor stroke-os, kivérzett beteggel, vagy váratlan görcsök miatt beszállított kismamával kell együtt „kezelni” a gyakran ordítozó, törő-zúzó ittas embereket, akiknek saját biztonságuk érdekében való őrzése sem megoldható az SBO-kon.

Hazatolták talicskában a rokont, barátot, de magára nem hagyták, ezért nem mutatkozott igény külön detoxikáló állomásokra vidéken, ahol elenyésző számban kellett részegekkel foglalkozni a sürgősségi osztályoknak, jellemzően a területi pszichiátriákon fogadták őket. Budapest azonban speciális helyzetben van, itt naponta több, utcán heverő, súlyosan ittas emberhez riasztják az OMSZ-t.

Az italtól kritikátlan állapotba kerülő személyek sorsáról eddig is a mentőtiszt, vagy mentőorvos döntött, aki a vizsgálat után kompetens személyként tudta megállapítani, hová kell kerülnie az illuminált embernek, ahol az állapotának megfelelő ellátást kapott. De legalább a sürgősségi osztályok felkészítésére, az elkülönített helyiségek kialakítására több időt hagyhatott volna a döntéshozó az ügyeleti rend kiadását követően rendelkezésre álló két hétnél - vélekedett a szakorvos.

Az ittas személyek kijózanítását a nap 24 órájában 2013. január 1-én reggel nyolc órától az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkári utasítása alapján Budapesten a Szent Imre, a Jahn Ferenc, a Bajcsy-Zsilinszky, az Uzsoki utcai, és a Honvédkórház Sürgősségi Osztályának kell végeznie.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2012-12-21


Kulcsszavak

detoxikáló, sürgősségi ellátás, SBO

Kapcsolódó anyagok

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Sürgészek a sürgősségiről a változás évében

Infekciókontroll, higiénés protokoll alkalmazása az akut betegellátás területén

A betegfogadás és osztályozás folyamata, az ellátás sorrendjének meghatározása és ápolói kompetenciái a Sürgősségi osztályon

Hozzászólások:

4.,   Csépe Péter mondta   2013. Január 07., Hétfő 11:10:50
Érthető, hogy a nyilatkozó és hozzászóló "humanista" orvosok nem örülnek az új feladatnak, melyet a vidéki sürgősségi osztályok évek óta megfelelő módon ellátnak (mesze nem a legideálisabb feltételek között). De legalább ne hivatkoznának szakmai érvekre! A részeg ember alkohol-mérgezett beteg, nem feltakarítandó szemét.
3.,   Móricz János mondta   2012. December 30., Vasárnap 08:45:38
Kicsi korrekciót tennék a cikk írója felé, ugyanis vidéken is volt detoxikáló állomás.
Pécsett működött sok évig, igen jól, majd később valóban a sürgősségi osztályokra kerültek az ittas "betegek".
2.,   Antal József mondta   2012. December 29., Szombat 20:49:03
Felelős személyeket megnevezni.
1.,   Molnár Andor mondta   2012. December 28., Péntek 20:18:54
Ez nem normális !

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Sürgősségi kijózanítás