TARTALOM

 VISSZA

 


Minden a betegről egy helyen


Minden a betegről egy helyen

| |
 

Lezárultak az egészségügy informatikai fejlesztéséhez igénybe vehető pályázatok, startra kész az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, már csak a jogi háttér, a kapcsolódó törvények és rendeletek elfogadása hiányzik az utolsó gombnyomás előtt. Minderről az IME egészségügyi szaklap XIII. Vezetői Eszköztár Konferenciáján beszélt dr. Schiszler István, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Dél-Közép-Magyrországi Térségi Egészségszervezési Igazgatóságának vezetője. A szerdai rendezvényen dr. Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke arra figyelmeztetett, a januártól életbe lépő, új számviteli törvény komoly gondokat okozhat a kórházi betegellátásban.

Minden információ egységes felületen válik elérhetővé az egészségügy valamennyi szereplője, az orvosok, a betegek, és az ágazati irányítás számára a Szócska Miklós által az elmúlt években oly sokszor emlegetett, és jövőre minden bizonnyal felálló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér elindításával.

Ambivalens a kép az egészségügyi informatika területén. Bár a kórházakban, a járóbeteg- és háziorvosi rendelőkben egyaránt számítógépen rögzítik az adatokat, amelyeknek egy része el is jut a központi adatbázisokba, de az ellátók sok esetben még ma is papíron cserélnek információt a betegekről – elemezte a jelenlegi helyzetet Schiszler István, hozzátéve, a GYEMSZI elkészült az egységes felület beindításához szükséges informatikai fejlesztésekkel. Az utolsó nagy, intézményi informatikai projekt kiírása ezen a héten megtörtént, a hardver- és szoftverbeszerzések tavasszal várhatók. Már csak a megfelelő jogszabályok parlamenti elfogadása, és a kapcsolódó rendeletek kimunkálása van hátra.

A minden résztvevő számára csak az adott helyen releváns információt közlő Szolgáltatási Tér biztosítja az együttműködést az ágazat szereplői között, racionalizálja a jelentési tevékenységet, az eddig széttagoltan küldött adatok egy kapun érkeznek a rendszerbe, egységes kódolások alapján. Lehetővé teszi közhiteles publikációs rendszer üzemeltetését, és ide kerül az e-Recept modul is.


Ellátásért cserébe adatot kérnek


Ha a betegnek joga van a magas szintű ellátáshoz, akkor az orvosnak hozzáférést kell biztosítani azokhoz az adatokhoz, amelyek alapján tájékozottan dönthet a szükséges kezelésekről – vélekedett Schiszler István. Így a jövőben nem csak háziorvosnak, hanem a beteget gyógyító bármelyik doktornak lehetősége lesz lekérdezni a páciens korábbi kezeléseinek, gyógyszeres terápiáinak, diagnosztikai vizsgálatainak eredményeit, megismerni az általános egészségügyi állapotára, krónikus betegségeire vonatkozó adatait.

Itt nyílik meg a TAJ-alapú ügyfélkapu is, ahol azonban nem csak a saját kezelésével kapcsolatos adatokat kérheti le az állampolgár. A rendszer lehetővé teszi az előjegyzést, az időpontfoglalást a rendelésekre, kivizsgálásokra. Emellett célja az állampolgár hiteles tájékoztatása, informálása a különféle betegségekről. Kiemelt fejlesztési terv még a beteg és az ellátó intézmény közötti kommunikáció erősítése, egy olyan betegség-menedzsment program elindítása, amelynek segítségével végigkísérhető és felügyelhető az ellátás a kivizsgálástól a terápián keresztül a rehabilitációig. A betegek adatait vélelmezett hozzájárulás alapján kezelik a rendszerben.

A szabályozási környezet egyelőre nem biztosított, a rendszer működését megalapozó törvény-javaslat csomaggal elkészültek a GYEMSZI-ben, amely a tavaszi ülésszakban kerülhet a parlament elé – zárta előadását Schiszler István.

Az egységes betegadat-hozzáférésről szóló rendelkezést egyébként már az őszi, egészségügyi salátatörvény is tartalmazta, de végül kikerült a tervezett módosítások közül, ezt a Parlament Egészségügyi Bizottságának korábbi ülésén szóvá is tettek egyes képviselők. Lapunk információi szerint a késlekedésnek nem szakmai, mint inkább politikai okai voltak, ugyanis a kormány már nem kívánt a választások előtt belemenni egy adatvédelmi kérdéseket firtató vitába.


Nem csoda a VIR


Harminc intézmény pályázott arra a nyolcvanmilliárd forintos TIOP forrásra, amelyet a Vezetői Információs Rendszer (VIR) kialakítására költhetnek a kórházakban jövő év végéig. A VIR lehetővé teszi az adott intézmény valamennyi adatának összefuttatását, a beteg- és műtéti információk mellett a gyógyszer- és raktárkészletezés, a gazdasági, számviteli, munkaügyi és bérszámfejtési adatokét is.

Minden probléma megoldásaként tekintenek a VIR-re az intézményekben, ám Molnár Attila, az EGVE elnöke arra figyelmeztetett, a VIR nem csodaszer, hanem a vezetői eszköztár része, feladata az adott szervezet működésével kapcsolatos információk rendszerezése, elemzése, amely önmagában nem gyógyír a problémákra, de segíti a megfelelő döntések meghozatalát intézmény- és ágazatvezetői szinten egyaránt.


Számvitel vagy ellátás?


A betegeket el kell látni, ám a 2014. január elsejétől életbe lépő, új számviteli rendszer ezt szinte lehetetlenné teszi – hívta fel a figyelmet az EGVE elnöke. A jogszabály ugyanis előírja az éves szinten, de havi lebontásban megadott előirányzatok, kötelezettségvállalások. Mivel ezt az idei év kiadásai alapján kell tervezniük, így az intézmények 2013-ban felhalmozódott adósságai a következő év előirányzatait terhelik.

A számviteli rendszer a kórházak számára azért is erős korlát, hiszen a finanszírozási díjtételeket eleve alacsonyan állapították meg, ám a kiadások csak a bevételek mértékéig tervezhetőek. Ezt a különbözetet eddig a beszállítók viselték, ennek áthárítására a jövőben nem lesz lehetőség, az előirányzatoktól ugyanis nem lehet eltérni. És ha az elfogy a tervezett keret, nincs több kifizetés, nincs több megrendelés, így a betegellátás is veszélybe kerül.

A rendszer bevezetésével járó jelentős többletmunkát egyébként éppen azoknak a dolgozóknak kell elvégezniük, akik két éve folyamatosan kimaradnak az egészségügyi béremelésből – tette még hozzá Molnár Attila, aki szerint ezek a kollégák amúgy is kevesen vannak a feladat ellátásához, hiszen a könyvelendő tételek darabszáma az új rendelkezések miatt megháromszorozódik.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2013-12-05


Kulcsszavak

e-Health, e-Recept, informatika, VIR

Kapcsolódó anyagok

Allergiaellenes szerek és az ICAM-1-antitestek lehetséges alkalmazása a felső légúti infekciók kontrollálásában

A pozitív öregedés pszichológiai forrásai

Vízió vagy realitás? Hepatitis C-vírus-mentessé válhat-e Magyarország 2030-ra?

Keresztmetszeti vizsgálat az e-recept finnországi bevezetése kapcsán

Hozzászólások:

1.,   Dr. Alexin Zoltán mondta   2013. December 10., Kedd 17:36:46
Az elképzelés ellentétes az alapvető emberi jogokkal és ha kényszerintézkedésként valósul meg, akkor az összes létező nemzetközi fórumon eljárást indítok ellene. Szó sem lehet arról, hogy egy központ adatbázisban minden állampolgár teljes élettörténetét összemásolják. Ezt még az NSA sem merészelte. Csak hozzájárulás alapon működhet, tehát aki szeretné, annak lehet elektronikus aktája, és minden egyes adatfeltöltés is CSAK hozzájárulással lehetséges. Ezen kívül biztosítani kell a zárolás és a törlés jogát is - ezek minden jogállamban megvannak.

Semmilyen jogalap nincs a kényszer adatgyűjtésre. Eleve egy végtelenül perverz elképzelésről van szó.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Minden a betegről egy helyen