hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése


A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

| |
 

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése (home medication review/home medicines review: HMR) egy olyan strukturált, betegközpontú és a beteg orvosával együttműködve végzett szolgáltatás, ami elősegíti a gyógyszerek optimális alkalmazását. A HMR során a gyógyszerész a körzeti orvossal való konzultáció után, a beteg egészségügyi információinak ismeretében, a beteg otthonában szisztematikusan áttekinti a beteg gyógyszereit, és azonosítja a gyógyszerekkel, illetve az alkalmazásukkal kapcsolatos esetleges problémákat, majd közreműködik azok megoldásában. A HMR alkalmas arra is, hogy a gyógyszerész felmérje a páciens gyógyszereléssel kapcsolatos tudását és adherenciáját egyaránt. Egyes országokban a gyógyszerész receptírásra is jogosult, más országokban csak listázza a beteg által alkalmazandó gyógyszereket. Mivel az egészségtudatos társadalmakban a betegek egyre gyakrabban keresik fel az orvosokat, egyre több beteg egyre többféle gyógyszert használ, így a gyógyszerek listázása a beteg számára, a lehetséges gyógyszerinterakciók áttekintése a krónikus beteg otthonában különös fontossággal bír. A polypharmacia valószínűsége különösen a számos betegséggel küzdő idős páciensek körében magas, esetükben ezért kiemelkedően nagy a gyógyszerinterakciók esélye is; ezek felismerése és ezáltal a további életminőségromlás megelőzése a beteget otthonában felkereső gyógyszerész feladata lehet.

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése során listázhatók a páciens által alkalmazott alternatív gyógymódok is, és megállapítható az alternatív és OTC gyógyszerek, valamint a receptre felírt allopátiás szerek közötti esetleges interakciók is, aminek révén fokozható annak esélye, hogy a gyógyszerek a továbbiakban a kívánt hatást érjék el. A HMR során a patikus a beteggel való dialógus után személyre szabott gyógyszerelési tervet állíthat össze, és ennek során konzultálhat a beteggel arról is, hogy milyen életmódbeli, táplálkozási módosításokra van szükség a gyógyszerek hatásának jobb érvényesítése érdekében. A gyógyszerész rendszeresen felkeresheti a beteget otthonában, ellenőrizheti, dokumentálhatja a javasolt módosítások kivitelezését, majd kommunikálhat a beteg orvosával és a körzeti ápolóval a terápiamenedzsment-terv továbbfejlesztése érdekében. A gyógyszerészt tudása arra is képessé teszi, hogy a HMR során megállapítsa, mik azok a tényezők, amik akadályozzák a beteget a terápia optimális kivitelezésében. A HMR elősegíti a betegcentrikus ellátást.

Az India Malappuram államának számos régiójában 6 hónapon keresztül végzett átkeresztezett intervenciós vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák: milyen gyakoriságúak az ellátottak körében a gyógyszereléssel összefüggő problémák, és támogassák a jobb betegkimenet elérését a páciens otthonában. Összesen 85 beteget kerestek fel (56% férfi, átlagos életkor: 61,5 év; a betegek 47%-a tartozott a 40–59 éves életkori sávba), és 32%-uk esetében találtak adverz gyógyszerreakciót (a leggyakrabban káros interakciót). A betegek 27%-a nem volt tisztában azzal, hogy miért is írták fel a számára az adott szereket, 27%-a nem ismerte gyógyszerei alkalmazási módját. A betegek 64%-a csak receptre felírt szereket használt, OTC-szereket nem, és a betegek 11%-a alkalmazott ayurvédás szereket is a receptre felírt szerek mellett. A HMR-re a vizsgált 6 hónapos periódus alatt 3-szor került sor a betegeknél, és ez szignifikánsan javította a betegadherenciát. A főbb beavatkozások a HMR során a következők voltak: medikáció-menedzsment (67%; pl. a terápiás rezsim egyszerűsítése, káros duplikációk kiszűrése, a gyógyszeralkalmazás sorrendjének, étkezéshez való viszonyának listázása), tanácsadás (31%) terápiás beavatkozás (19%).

A vizsgálatban részt vett betegek zöme a vizsgálat kezdetekor (a vizsgálatba történő beleegyezés megszerzését célzó otthoni vizit kezdetekor) nem volt tisztában azzal, hogy ellátási körzetében létezik a HMR-szolgáltatás, azonban a felkeresett betegek többsége örömmel fogadta a programot. A vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a gyógyszerészek jelentős szerepet játszhatnak a gyógyszerfelírás és a gyógyszeralkalmazás hatékonyságának fokozásában, a betegkimenetek javításában.

Eredeti közlemény:
Dilip Chandrasekhar, Elizabeth Joseph, Farzana Abdul Ghaffoor, Hridya Mary Thomas: Role of pharmacist led home medication review in community setting
and the preparation of medication list, Clinical Epidemiology and Global Health 7 (2019) 66–70


Szemlézte:
Kovács Bence dr.

eLitMed.hu
2020.01.27

Kulcsszavak

gyógyszerészi ellátás, home medication review, home medicines review, HMR, betegellátás, gyógyszerinterakció, PharmaPraxis

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Az ápolók hatáskörének és jogkörének szabályozása a szlovákiai egészségügyben

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai, illetve Közegészségügyi Intézetének kutatói keresztmetszeti vizsgálat keretében mérték fel a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek antibiotikum-használattal és fertőző betegségekkel kapcsolatos tudását, attitűdjét és gyakorlati hozzáállását.

Tovább


Segíti-e az intézményekből történő átadás folyamatát vénás thromboembóliában szenvedő beteg esetében, ha szakgyógyszerész keresi fel otthonában konzultáció céljából?

A Journal of Patient Safety tanulmánya arra kereste a választ, hogy vénás thromboembólia kórházi vagy ambuláns ellátása után hazabocsátott betegek esetében javítja-e az átadás folyamatát, illetve növeli-e a betegek átadással kapcsolatos elégedettségét és antikoagulációval kapcsolatos tudását, adherenciáját, ha a hazabocsátást követően gyógyszerész látogatja meg őket otthonukban, valamint antikoagulációs szakértő általi telefonos tanácsadásban részesülnek.

Tovább


A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?

Tovább


A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

Számos egyetemen már el is kezdték a gyógyszerészi curriculum részévé tenni a pontos diagnózisalkotásra képessé tevő tréninget. A gyógyszerész ugyanis felismerheti, ha a betegnél új tünetek jelennek meg, vagy ha gyógyszerkölcsönhatás, gyógyszermellékhatás miatti problémák jelentkeznek, illetve orvoskollégája diagnosztikus tévedésének felismerésére is képessé válhat. A diagnosztikus tévedések 10%-a a körzeti orvosi ellátás során történik.

Tovább