hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Vérvizsgálattal becsülhető a halálozási kockázat


Vérvizsgálattal becsülhető a halálozási kockázat

| | |
 

Valamely személy általános anyagcsere állapota sokoldalúan kimutatható egy új tudományos vérvizsgálati eljárás segítségével. A biomarkerek elemzése által a rövid távú mortalitás kockázatának megállapítása lehetővé vált. Ha valaki a sajátos biomarker koncentráció alapján a kockázati csoportba tartozik, többszöröse a halálozási kockázata a következő öt évben, mint a lakosság valamely átlagos egyedének.
A tanulmány alapját 17000 finn és az észt emberből levett vérminták képezték. A mortalitás négy biomarkerhez kapcsolódott: két fehérje (albumin és alfa-1 savas glikoprotein) szintjéhez, a lipid anyagcsere mutatójához (a nagy lipoprotein részecskék mérete felelős a lipid-anyagcseréért a szervezetben), és a citromsav koncentrációjához. Ezek a biomarkerek a normális anyagcseréhez kapcsolódnak, mindig jelen vannak a vérben minden emberben, de a tanulmány szerint azok egymáshoz viszonyított mennyisége kritikus lehet.
A biomarkerek kritikus értékei függetlenek voltak olyan ismert halandósági kockázati tényezőktől, mint az életkor, a dohányzás, alkoholfogyasztás, a koleszterin szintje, az elhízás, és a vérnyomás. A biomarkerek kritikus értékei a mortalitás előrejelzői voltak egészséges egyéneknél is, akiknél nem diagnosztizáltak például cukorbetegséget, rákot, vagy érrendszeri betegséget.
Az új módszer arra ad reményt, hogy a jövőben lehetségessé válik a megnövekedett halálozási kockázat azonosítása már korai szakaszában, s így az emberek egészségi állapotát megfelelően nyomon lehet követni a szükséges vizsgálatok elvégzésével és be lehet avatkozni alkalmas kezelésekkel.
Ez a tanulmány az első a maga nemében a világon. Még sok kutatásra van szükség az esetleges klinikai alkalmazásokhoz.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

vérvizsgálat mortalitás

Kapcsolódó anyagok

Vérvizsgálattal becsülhető a halálozási kockázat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Vérvizsgálattal becsülhető a halálozási kockázat