hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

| |
 

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

A német Szövetségi Kabinet tavaszi törvényjavaslata az egészségügyben való elektronikus kommunikáció és applikációk fejlesztéséhez kapcsolódik. Az e-Egészségügyi Törvény a tervezet szerint határidőket állapít meg az e-egészségügyi infrastruktúra kialakítására és az digitális egészségügyi szolgáltatások bevezetésére, valamint, szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fog a szolgáltatók irányában ezek teljesítésére, vonatkozóan.

A benyújtott tervezet szerint 2016. június végéig, a kötelező betegpénztáraknak, valamint az orvosi praxisok, kórházak, e-egészségügyi infrastruktúrájának teljes Németországra területén készen kell állnia, hogy a társadalombiztosítottak alapadatainak kontrollját és aktualizálását elvégezhessék.

Az financiális feltételek biztosítása egyebek mellett az is, hogy a kötelező társadalombiztosítóval szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók utólagos plusz finanszírozást kapnak az orvosi rekordok elektronikus továbbításáért, a zárójelentések elektronikus kiállításáért, a sürgősségi jelentések begyűjtéséért és dokumentálásáért, valamint a biztosítottak alapdokumentumainak online kontrolljáért.

Az orvosok és kórházak a digitális zárójelentés kiállításáért 2016. július 1.-től 2018. június 30.-ig törvényben tarifált járulékos finanszírozásban részesülnek, amelynek a nagysága 1 euró a kórházak, és fél euró a szerződéses viszonyú orvosok és intézmények esetében. Jövő évtől két éven keresztül a szerződéses orvosok és intézmények meghatározott átalányösszeget, több mint fél eurót kapnak a digitális orvosi jelentések elektronikus továbbításáért. 2018-ban – következő lépésként - az orvosok kiegészítő finanszírozást kapnak a sürgősségi jelentések összegyűjtéséért és dokumentumokba rendezéséért. Az ösztönzők mellett szankciók bevezetése szintén gyümölcsöző lehet majd.

Azoknak a szerződött orvosoknak és intézményeknek, akik nem vesznek részt a társadalombiztosítottak alapadatainak online felülvizsgálatában, 2018. júliusától egy százalékkal csökkentik a finanszírozást

2016 októberétől. egy úgynevezett „gyógyszerezési tervet” fognak beleilleszteni a páciensek elektronikus betegrekordjaiba. Ez a gyógyszeres kezelés nagyobb biztonsága érdekében történik azoknál a betegeknél, akik három vagy több vényköteles gyógyszert szednek egyszerre.

A telemedicina szolgáltatások vonatkozásában egy egységes értékelési metódust szándékoznak kidolgozni, hogy íly módon e szolgáltatások finanszírozását megteremtsék, illetve adott esetben pozitívan diszkriminálják. Elsőként egy bizottságnak 2016. júliusáig át kell tekintenie, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg a röntgenfelvételek telemedicina közbeiktatásával történő értékelésére, szükség esetén távkonzíliumok lehetőségének megteremtésével.

Nyilvánvaló, hogy ezek csupán az első lépések az e-egészségügyben rejlő lehetőségek kiaknázására, de az egészségügyi törvénykezés megjelenése ezen a színtéren jelzi, hogy kikerülhetetlen változások előtt áll Európa egészségügye. Ugyanakkor a törvénybe foglalt program végrehajtása megteremti a továbblépés lehetőségét is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx


Kulcsszavak

e-egészségügyi törvények, Németország

Kapcsolódó anyagok

Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban