hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


TeleHealth: kisebb mortalitás, kevesebb kórházi felvétel| | |
 

A BMJ (British Medical Journal) közelmúltban publikált írása a távegészségügyi szolgáltatásoknak (TeleHealth) a másodlagos egészségügyi gondozásra (kórházi bennfekvő, járóbeteg, és sürgősségi ellátás), és a mortalitásra gyakorolt hatását méri fel.

A „3millionlives Industry Group” (3ML, melyet a Brit Egészségügyi Minisztérium hozott létre, s nevét arról kapta, hogy valószínűsíthető, hogy 3 millió brit polgárnak származna hosszú távú előnye a távegészségügyből és távgyógyászatból) üdvözölte a tanulmányt, amely kimondja: "A TeleHealth jobb minőségű és megfelelőbb gondozást ígér minden betegnek, valamint az egészségügyi források hatékonyabb felhasználását, amivel elérhető a drága kórházi ellátás igénybevételének csökkentése."

A tanulmány megállapítja, hogy mind a mortalitásban, mind a kórházi felvételek számában jelentős változást hoz a TeleHealth alkalmazása:
• A mortalitás 45%-kal csökkent – Az elsődleges beavatkozás után hazabocsájtott, s TeleHealth támogatott betegek szignifikánsan kisebb valószínűséggel haltak meg 12 hónapon belül, mint a kontrollcsoport betegei. Az intervenciós csoportban (TeleHealth) a betegek 4,6%-a halt meg egy 12 hónapos időszakban, ezzel szemben 8,3%-a a kontroll csoportban. Ez statisztikailag igen jelentős különbség: 60 beteg ember életét sikerült megőrizni az intervenció segítségével a kontrollcsoporthoz képest.
• A kórházi felvételt nyert betegek száma 11%-kal csökkent - a TeleHealth betegek 70%-a, míg a kontrollcsoport betegeinek 82%-a látogatta meg a kórházat a kísérleti esztendőben.
• A sürgősségi felvétel 20%-kal csökkent - az intervenciós csoport (TeleHealth) 54%-a vethető össze a kontrollcsoport 68%-ával.

Angela Single, 3ML csoport egyik vezetője szerint: "A tanulmány igazolja a kórházi felvételek és a mortalitás jelentős csökkenését a TeleHealth alkalmazásának következtében. Az ipar kemény munkájára van most szükség, hogy valóra váltsuk azokat a reményeket, melyeket sok millió emberben a TeleHealth alkalmazása joggal kelt: nagyságrendekkel növelni kell a TeleHealth alkalmazását, hogy a jobb egészségügyi kilátások s a nagyobb függetlenség az életvitelben mindenki számára elérhető legyen.”
A kutatást, melyen a jelentős eredményeket hozó tanulmány alapult, Adam Steventon vezette, a Nuffield Trust vezető elemzője. (A Nuffield Trust a 3ML keretén belül megvalósított Whole Systems Demonstrator ’WSD’ program része, amely a világ legnagyobb randomizált kontroll vizsgálata a TeleHealth és TeleCare szolgáltatások előnyeinek és hatékonyságának felmérésére. A vizsgálat egészében 6000 emberre terjed ki Nagy Britannia három területén.) Összesen 3230 beteg vett a mostani kutatásban részt. Cukorbetegek, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) vagy szívelégtelenség szenvedők, akik 179 háziorvosi praxisból lettek kiválasztva, Newham, Cornwall és Kent megyékben. A kutatás 2008 májusától 2009 novemberéig tartott.
A kutatók több mint 12 hónapon keresztül vizsgálták a halálozást, illetve számos, előre meghatározott eseményt (beleértve a kórházi ágynapok számát, sürgősségi felvételeket, választható kórházi felvételeket, járóbeteg látogatások számát, sürgősségi osztály igénybevételét, valamint a kórházi tevékenységek költségeit.)

A BMJ-ben megjelent tanulmány beszámol a kutatás néhány problémás pontjáról is. Így például az átlagos költségcsökkenés, amit egy betegnél a TeleHealth használatával elértek egy év alatt mindössze 188 £ volt, ami nem számottevő az ellátási költségek nagyságához képest, különösen, hogy a TeleHealth költségeit nem is vették figyelembe. Figyelemre méltó az is, hogy a kórházi gondozás különböző formáinak igénybe vételében a kutatás első hónapjában volt igazán nagy különbség az intervenciós- és a kontrollcsoport között, majd a kórházlátogatások száma csaknem kiegyensúlyozódott. A szerzők arra gyanakodnak, hogy a kontrollcsoportban nagyobb labilitást, míg az intervenciós csoportban nagyobb biztonságérzetet eredményezett a kutatásban való részvételkor a csoportba sorolás milyenségének puszta ténye.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


TeleHealth: kisebb mortalitás, kevesebb kórházi felvétel