hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Robot társ időseknek| | |
 

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

A kerekeken mozgó robot félig-meddig humanoid figura; kamerákkal, érzékelőkkel, hangérzékelővel és egy érintőképernyős felülettel felszerelt. Képes arra, hogy emlékeztesse a felhasználókat, hogy bevegyék a gyógyszert, azt sugallják, hogy fogyasszanak a kedvenc italukból, vagy éppenséggel sétálni menjenek, akár látogasson el a barátokhoz, ha nem mozdult ki otthonról már jó ideje. Egy teljes komplex intelligens otthoni környezet részeként - amely egyebek mellett intelligens ruházattal monitorozza az életjeleket -, a rendszer ellenőrzi a felhasználó egészségét és biztonságát, és riasztást produkál, ha valami nincs rendben.

"Európa-szerte a lakosság öregszik, és sokaknak szükségük van gondoskodásra valamilyen módon. Gondozás megfelelően nyújtható szakemberek által otthon vagy egy ellátó intézményben, de igen gyakori, hogy a gondozó az ápolt személy partnere, vagy egy másik családtag. Könnyen belátható, hogy a gondozóknak is további segítségre van szükségük, különösen, ha ők maguk is idősek - a mi célunk az, hogy a robot-technológia biztosítsa ezt," magyarázza Mr. Herjan van den Heuvel, a holland szakértői központ vezetője, amely felügyelte a robot fejlesztését.

A medián életkor az Európai Unió 28 tagállamában 41,2 év volt 2011-ben, és az előrejelzések szerint 47,6 évre emelkedik 2060-ra, ezen belül a 65 év felettiek száma közel kétszeresre emelkedik, a lakosság 29,5%-át képezve, az Eurostat legfrissebb demográfiai előrejelzése szerint, a 80 év felettiek aránya pedig várhatóan megháromszorozódik.

Összhangban a trenddel a korral járó betegségek száma is növekszik, így egyre több és több ember számára szükséges a gondozás és segítség, hogy életminőségét fenntarthassa.

"Az nem megy, hogy a robot társ csináljon egy kávét az ellátottnak, de felvetheti, hogy talán szeretne egy kávét vagy más italt fogyasztani, ha nem ivott semmit egy idő óta," magyarázza Mr. Van den Heuvel.

A felhasználó viselkedését tanulmányozva a robot megtanulja, hogy a megfelelő időben közelítse meg, beszéljen vele, vagy tájékoztassa az érintőképernyős felületen keresztül. A felhasználó tetszés szerint szóban válaszolhat, vagy az érintőképernyő segítségével.

"Az, hogy a robot hogyan viselkedik, mit mond, hogyan mondja, sőt, még a hangnem is testreszabható minden egyes ember esetében," mondja Mr Van den Heuvel.
Így a "Nem vagy éhes?", "Hé, nem felejtetted el a tablettákat a kék dobozban?" vagy "Mi lenne, ha elhívnád a barátodat ma este?" kérdések sokféleképpen elhangozhatnak.
"Az idősebb emberek rendkívül pozitívan viszonyulnak robotokhoz. Látják a kognitív támogatás előnyeit, és ha egyedül élnek, örülnek, hogy interakcióban tudnak részt venni. Néhányuk számára a robot szinte olyan, mint egy kutya vagy macska, mint egy kisállat, saját személyiséggel," osztotta meg tapasztalatait Mr. Van den Heuvel.

A prototípus MOBISERV robotok költsége jelenleg mintegy 10.000 euró, de ez az ár a technológiai fejlődés és a méretgazdaságosság révén néhány év alatt valószínűleg mintegy 5000 euróra fog csökkenni.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

robot, idősgondozás

Kapcsolódó anyagok

A neurorehabilitáció újabb lehetőségei: terápiás robotok alkalmazása központi idegrendszeri károsodás utáni állapotokban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Robot társ időseknek