hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

| | |
 

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.
Ez a könnyen kezelhető navigációs szolgáltatás eltér szabvány tömegközlekedési alkalmazásoktól, folyamatos útmutatást ad az utazás során, gyalogos irányokat mutat a megállók és a célpontok felé, alkalmazkodik a tömegközlekedési eszközök menetrendjéhez, melyet meg is mutat a felhasználónak, továbbá megadja a szükséges valós idejű információkat. Segít az idős közlekedőnek megtalálni a megfelelő legrövidebb és legbiztonságosabb teljes útvonalat, figyelmeztet az útirány megváltozására, a járműről való leszállásra, és elirányít az utolsó megállóból a célba.
Az Európai ASSISZTANT (Aiding SuStainable Independent Senior TrAvellers to Navigate in Towns) projekt által kifejlesztett alkalmazás egyaránt használható számítógépeken, valamint mobiltelefonokon.
A felhasználók amikor elkezdik kialakítani felhasználói profiljukat a szolgáltatás honlapján, megadnak egy kapcsolattartó személyt is - általában egy nővért, gondozót vagy közeli hozzátartozót. Ezt követően, el lehet kezdeni megtervezni az utazásokat az indulási és érkezési címek, valamint és az optimális időpont megadásával. A rendszer létrehoz egy megfelelő közlekedési tervet a tömegközlekedési menetrendek alapján, amelyet elküld a felhasználó mobil telefonjára. A mobil alkalmazás hangjelzést ad, figyelmeztetve az utazás megkezdésére, és elkezdi irányítani a felhasználót az otthonától az első megállóig, majd jelez a legmegfelelőbb tömegközlekedési kapcsolatot biztosító jármű állomáshoz érkezésekor, figyelmeztetve a felszállásra, és figyelmeztet a leszállásra is a megfelelő állomáson. Onnan, végigvezeti a felhasználót a maradék gyalogos útvonalon az célpontig. Ezen kívül az alkalmazás segítségével a felhasználó, ha probléma merül fel, könnyen visszatalálhat a helyes útra. A vizuális és a hangos navigáció egyaránt folyamatosan rendelkezésre áll.

Valós körülmények között Helsinkiben, Finnországban, Bécsben Ausztriában és Donostia-San Sebastianban Spanyolországban próbálták ki az Eurpai ASSZISZTENS-t.A kísérletek megerősítették, hogy a szolgáltatás jól működik, és segíti az időseket, hogy megfelelően és biztonságosan használják a tömegközlekedést útjuk megkezdésétől egészen kitűzött célig. A kísérletvezetők úgy találták, hogy különösen nagy szükség volt a mobiltelefonos applikáció segítségére az idősebb felhasználók számára szokatlan útvonalakon.
A szolgáltatás a fogyasztók számára 2017-be lesz elérhető. A projektpartnerek most keresik a további fejlesztések és a megfelelő forgalmazás lehetőségeit.
Öt különböző országból hét partner kutató csoport vett részt a három éves ASSISTANT projekt megvalósításában. A projekt támogatást nyert az Európai Bizottság Ambient Assisted Living programjától (AAL) és nemzeti finanszírozási keretektől is. Az AAL célja az, hogy az IKT (Információs Kommunikációs Technológia) segítségével jobbá tegyék az idős emberek életének minőségét.
A VTT mellett, finn résztvevők között volt a Citruna Technologies Oy és a Fara Oy.További partnerek voltak ezen kívül a Bécsi Egyetem Ausztriából, továbbá az E- Seniors Franciaországból, a Transport snd Travel Research Ltd az Egyesült Királyságból és a projekt koordinátora, a Tecnalia Spanyolországból.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

idősek, mobil telefon, közlekedés

Kapcsolódó anyagok

Multimorbiditás az idős­korúaknak szervezett mozgásprogramok résztvevői körében

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

Egy rendszeres testmozgást biztosító geriátriai mozgásprogram szerepe a sikeres öregedésben

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

Izolált szisztolés hypertonia idős és nagyon idős betegekben II.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon