hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Miniatűr mesterséges rovar szemet fejlesztenek| | |
 

Svájci, német és francia tudósok megvizsgálták, hogyan működik a rovar szeme, s ezután megtervezték és megépítették az első teljesen működőképes miniatűr mesterséges összetett szemet. A "CURVACE" projekt 2 millió Eurós uniós támogatásban részesült, s az eredmény egy olyan miniatűr "rovar" szem, amely felhasználható a mobil robotika, az intelligens ruházat területén, és orvosi alkalmazásokban.
A jövőben a mesterséges összetett szemet olyan területeken lehet felhasználni, ahol a panoráma mozgásérzékelés elsődleges fontosságú. Például egy rugalmas mesterséges összetett szem alkalmas lehet az autók körüli akadályok hatékony felderítésére (például parkolás közbeni manőverek segítésére, az automatizált járművek irányításánál, túl közel kerülő gyalogosok jelzésére), vagy elhelyezhető mikroméretű légi járművekben, a vizuális alapú ütközés nélküli navigáció kivitelezésére. Az eszköz csekély vastagsága és nagy rugalmassága miatt beépíthető akár szövetekbe is, így intelligens ruhák hozhatók létre, mint például intelligens kalap mely egyszersmind ütközés-figyelmeztető rendszer a látássérültek számára. Sőt, a rugalmas mesterséges összetett szem a falakra, vagy a bútorokra is felerősíthető, így az intelligens otthonokban precíziós mozgásérzékelőként használható (pl. az idősek lakókörnyezetben a minőségi életvitel segítését szolgálhatja, illetve a gyermekek esetében balesetmegelőzési szerepe lehet).
Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes azt mondta: "A természet rendkívül kifinomult megoldásokat mutat számunkra civilizációnk problémáinak megoldásához. Az EU által finanszírozott kutatási programok megteremtik a lehetőséget, hogy megértsük, lemásoljuk, és ipari méretekben alkalmazzuk ezeket a megoldásokat, így javítva honfitársaink életminőségét."
Az mesterséges összetett szem funkciói és jellemzői a Drosophila gyümölcslégy szeméhez hasonlóak. A szem egy kis (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres objektum, amely 630 "alap szemből" (ommatidium ) tevődik össze, 42 oszlopba elrendezve. Mindegyik ommatidium egy lencséből (172 mikron), és egy elektronikus pixelből (30 mikron) áll. Ezek az érzékelők olyan fejlett optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a torzításmentes panoráma látómező (180 ° x60 ° ) és egy nagy mélységélesség, amely alkalmazkodni képes a legkülönfélébb megvilágítási körülményekhez.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mesterséges szem, robotika

Kapcsolódó anyagok

Miniatűr mesterséges rovar szemet fejlesztenek

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Miniatűr mesterséges rovar szemet fejlesztenek