hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé


Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé

| | |
 

A navigált mágneses stimuláció (nTMS) módszer az utóbbi időkben egyre nagyobb teret nyer az idegsebészetben. Több más mérési eljárás mellett arra használják, hogy feltérképezzék az agydaganatokat műtétek előtt, annak megállapítására, hogy érintenek-e fontos agyi régiókat, így például a motoros és a nyelvi területeket. A Technische Universität München (TUM) orvosai a közelmúltban kimutatták, hogy a motoros területek műtét előtti nTMS elemzése javítja a prognózist rosszindulatú agydaganatokban szenvedő betegek esetében.
Az nTMS segítségével a lehetségessé válik, hogy négy milliméteres pontossággal meghatározzák, hogy mely területek kontrollálják a motoros vagy a nyelvi funkciókat az agyban. "Ez különösen fontos, mivel lehetővé teszi a daganatok eltávolítását a daganatos betegekből anélkül, hogy funkcionális területeket megsértenénk a beavatkozással, egyszersmind segít, hogy a műtét alkalmával, egy időben, olyan nagy mennyiségű rosszindulatú szövetet eltávolítsuk, amennyit csak lehetséges", magyarázza Dr. Sandro Krieg, a Department of Neurosurgery of TUM University Hospital Klinikum rechts der Isar munkacsoportjának, és a kutatásnak vezetője. A feltérképezést külön el kell végezni minden egyes beteg esetében, mivel a tumorok kiszoríthatják a fontos agyi területeket eredeti helyükről.
A fontos motoros területek elhelyezkedésének meghatározásához az nTMS technika esetében az orvos egy elektromos tekercs segítségével átvizsgál meghatározott pontokat a beteg fején. A tekercs rövid, fájdalommentes elektromos impulzusokat indukál az agyban, amelyek stimulálják az agyi neuronokat az illető pozícióban. Ha a impulzus adott helyzetben olyan neuronokat aktivál, melyek izommozgásokat váltanak ki, a tudósok képesek az izomtevékenység jelenlétét és nagyságát megmérni elektródák segítségével, melyeket a beteg karjaira és lábaira erősítenek. Végeredményképpen az adott pozíciók tekinthetők a motoros aktivitás kiváltása helyszínének.
Akár 150 egyéni pozíciót is lehet egy beteg esetében elemezni, és térképezni. "Ily módon képesek vagyunk térképet kidolgozni a fontos motoros területekről és idegpályákról a tumor közelébe. A műtét során ezek az adatok megmutatják nekünk, hogy hol lehet vágni, és hol nem", magyarázza Krieg. A módszert Klinikum Rechts der Isar-ban 2010 óta használják.

A mostani kutatásban Sandro Krieg és csapata olyan betegek agyának motoros területeit szkennelte és térképezte fel, akiknek high grade gliomá-juk (HGG) volt, amelyhez általában rossz kimenetelek társulnak. Két csoporttal kapcsolatos eredményeket vetettek össze: 70 olyan betegét, aki a műtét előtt nTMS elemzésen esett át, és 70 olyan betegét, akiknek tumorát azelőtt műtötték, mielőtt a műtét előtti nTMS vizsgálat szabvánnyá vált a kórházban.
A tanulmány eredményei egyértelműen az nTMS leképezés előnyeit mutatják. Összehasonlítva a kontroll csoporttal: kisebb nyílások voltak szükségesek a koponyán az nTMS tumor elemzésen átesett betegek esetében, és a beavatkozás után kevesebb rákos szövet maradt hátra. Ezen felül, az átlagos kórházban töltött időtartam két nappal rövidebbé vált. Mivel az a nTMS kezelt betegek általános egészségi állapota is jobb volt, nagyobb részük volt a későbbiekben képes volt sugárkezelésben részesülni. És a legfontosabb: az nTMS betegek túlélése több hónappal hosszabb volt, mint a kontroll csoport betegeié.
"Természetesen meg kell erősíteni a megállapításainkat nagyobb betegcsoportok vizsgálatával is, de egy fontos dolog már most világos: a műtét előtti nTMStumor mapping sok szempontból pozitívan befolyásolja az eljárást," mondja Krieg az eredményekről, hozzátéve: "Néhány daganat, amelyet korábban inoperábilisnak gondoltunk, eltávolíthatóvá vált a módszer segítségével. "

A tudósok most kívánják tovább fejleszteni a szabványos nTMS protokollokat, és alkalmassá tenni például a nyelvi területek feltérképezésére. Egy nemrégiben készült tanulmányukban bemutatták, hogy egy objektum-megnevezési teszt a legjobb módszer a nyelvi központok elemzésére. Annyi már most bizonyos, hogy a nyelvi területek feltérképezése sokkal bonyolultabb, mint a motoros területeké.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

nTMS, prognózis, daganat

Kapcsolódó anyagok

Fémek és daganatok

Aktualitások a férfi emlőrákról

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Sugárbetegség végzett az első magyar rákkutatóval

Génexpressziós profilok a korai emlőrák adjuváns kezelésében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé