hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Komputertomográfia érzékeny betegeknek


Komputertomográfia érzékeny betegeknek

| | |
 

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

A veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében jelentős mértékben csökkenthető a kontrasztanyag mennyisége. A korai felismerést szolgáló, valamint a funkcionális 4D képalkotó vizsgálatokat le lehet bonyolítani akár 50 százalékkal kisebb sugárdózissal. Ez azt jelenti, hogy már rutinszerűen fel lehet használni ezt az eljárást, és az orvosok gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhatnak, hogy melyik tumor terápiát használják az érintett személy esetében.

A kevesebb kontrasztanyag csökkenti a vesék terhelését. "Az idős betegek közel 20 százaléka szenved veseelégtelenségben. A jódtartalmú kontrasztanyag extra terhet ró a vesére az idősebb betegek és a krónikus betegségekben szenvedők esetében” mondja Walter Märzendorfer, a komputertomográfiai és onkoradiológiai részleg vezérigazgatója a Siemens Healthcare-ben. „A kezdeti vizsgálatok Mannheimben azt mutatták, hogy a beadott kontrasztanyag átlagos mennyiségét 90-110 milliliterről 25-35 milliliterre lehetett csökkenteni.” Ezt tette lehetővé, hogy a két Vectron röntgen cső feszültségét különösen alacsonyra, 70-100 kilovoltra lehetett csökkenteni. Mivel a jel-zaj arány emelkedik, a kontrasztanyag mennyiségét csökkenteni lehetett.

A Somatom Force használatának jelentős hozzáadott értéke a 4D képalkotás lehetősége, amely működésében mutatja a szervek funcionálását, s ez lehetővé teszi további fontos információk nyerését a primer tumorról és az áttétekről. A dinamikus perfúzió nagy sugárzás dózisokat, akár több mint 50 millisievert (mSv) igényelt bizonyos esetekben, mint például a máj vizsgálatában. Ez az adag most már kevesebb, mint felére csökkent a Somatom Force használatával. Az egyik mannheimi esetben például mindössze 14,7 mSv volt szükséges. Ezek az alacsony értékek megalapozzák az eljárás rutinszerű alkalmazását, lehetővé téve ezáltal a gyorsabb és pontosabb döntéshozatalt.

Abban az esetben, ha az új, de nagyon drága anti-angiogenezis terápiák kerülnek alkalmazásra, amelyek gátolják a vérerek képződését a daganatban, a Somatom Force segít megállapítani a kezelés eddigieknél sokkal korábbi szakaszában, hogy a terápia hatásos e. Ha nem, az orvos elmozdulhat más, esetleg sokkal hatásosabb irányba. Ezzel egyszerre javul a beteg túlélési esélye, és megtakarítható havi több ezer eurós fölösleges kiadás. Általánosságban is igaz, hogy a hosszú távú CT ellenőrzés segít megállapítani azt az időpontot, amikor esetleg váltani kell a kezelési módot. A jelentősen csökkentett összesített sugárdózis a Somatom Force hatalmas előnye. "E számítógép tomográf megjelenése azt jelenti, hogy az orvosi képalkotás már nem korlátozódik a hagyományos diagnosztikai funkcióra," magyarázza professzor Schönberg. "Mint radiológusok, most már minden orvosi beavatkozással a végső cél elérése érdekében dolgozhatunk: s ez a beteg gyógyulása."

A NLST (National Lung Screening Trial) tüdőrák szűrés tanulmánya az USA-ban lehetővé tette a vizsgálatok prioritásának átszervezését a rák megelőzésében: A National Cancer Institute tanulmánya kimutatta, hogy a halálozási arány 20 százalékkal is csökkenthető, ha a korai tüdőrák felismerést kis dózisú CT-vel végzik a hagyományos mellkas röntgen helyett. A Somatom Force különösen alkalmas az ilyen korai felismerés vizsgálatokra, a már említett megoldásai mellett az ún. "Turbo vaku mód" használatával, amely két speciális spektrális szűrő segítségével jelentősen javítja a levegő / lágyrészek kontrasztot. Az University Medical Centre Mannheimben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a dózis-értéke 0,1 mSv lehet a szűrések esetében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

CT, szűrés, 4D vizsgálat

Kapcsolódó anyagok

Arterial hypertension and atrial fibrillation - the most important risk factors for stroke in clinical practice

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

A COVID-19 és a kardiovaszkuláris rendszer

COVID-19 tüdőgyulladással fertőzött wuhani betegek radiológiai vizsgálata

Az Európai Atherosclerosis Társaság (EAS) és az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) dyslipidaemia-ajánlása. Fókuszban a primer prevenció

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Komputertomográfia érzékeny betegeknek