hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


EU kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást


EU  kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást

| | |
 

Megragadni egy poharat vagy megírni egy e-mailt: ezek hétköznapi tevékenységek, amelyekre képtelenek a súlyos testi károsodással élők - annak ellenére, hogy az akaratuk és az agyuk képes volna rá. Egyes EU által finanszírozott projektek, például a TOBI (Tools for Brain-Computer Interaction) komplex technológiák kidolgozását végzik, melyek jelentősen javítják az életminőségét olyan embereknek, mint például a 20 éves Francesco vagy 53 éves Jean-Luc, akikről még szó esik a továbbiakban. A Brain-Computer Interaction lehetővé tette számukra, hogy visszanyerjék az irányítást a bénult végtagok felett, böngészhetnek az interneten, és "virtuális" sétákra indulhatnak gondolataik által vezérelve.
"A projektben való részvétel lehetővé tette felismernem, hogy még most is hasznos lehetek a társadalom számára," írta az 53 éves Jean-Luc Geiser, aki agyvérzést kapott, amely következtében teljesen megbénult, és képtelenné vált a beszédre. Hála a TOBI-nak, Jean-Luc újra tudott kommunikálni, e-maileket írva a számítógépen az agyhullámaival vezérelt kurzor segítségével. A 20 éves Francesco Lollini is szívesen vesz részt a projektben: "Nagyon szeretem ezt a fajta vizsgálatot, olyan, mint egy sci-fi film," mondta.
A hasonló kísérletekben többnyire épkézláb emberek vesznek részt, vagy invazív agyi implantátumokat használnak. A TOBI újat hozott azzal, hogy a non-invazív prototípusokat közvetlenül vizsgálja a potenciális felhasználókkal.
"Sok ember szenved különböző mértékű testi fogyatékosságban, akik nem tudják irányítani testüket, de akiknek a kognitív szintje elegendően magas," mondta a projekt koordinátora José del R. Millán, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne professzora.
A TOBI legalább háromféle agy-számítógép interakcióra képes, melynek következtében a lebénult beteg képes kommunikálni, sőt, még mozogni is.
Az első típusú interakció agyi jelek küldése egy számítógép kurzor irányítására, elektródákon keresztül, melyek a páciens sapkájához vannak csatolva. Egyszerűen azáltal, hogy azon gondolkodik, mit akar írni, a beteg távolról vezérli a számítógép kurzort, így böngészhet az interneten is, és képes e-mail és szövegek írására.
A második kísérletben a beteg agyi jeleket küldött, melyekkel kontrollált egy a kis robotot, amelyen video, audio és akadály-érzékelő visszacsatolás volt elhelyezve. A robot segítségével "virtuális" sétát tehettek a kórházban, vagy akár találkozhattak szeretteikel különböző helyeken.
Egyes betegek képesek voltak visszaszerezni az irányítást a bénult végtagok felett azáltal, hogy a mozgatásukra gondoltak. Egy számítógépes program érzékelte a beteg szándékát, hogy egy bizonyos mozgást elvégezzen, majd intenzív képzés és rehabilitáció segített a mozgás elvégzésében nekik. Bizonyos esetekben sikeres maradt a szándékos mozgás az elektronika eltávolítása után is.
A páciensek gyakorlatilag a kutatócsoport tagjaivá váltak. "Meghallgattuk az összes beteg visszajelzését, hogy kijavítsuk a tervezési hibákat, és figyelembe vettük azoknak a szakmai végfelhasználóknak a tapasztalatait is, akik együtt dolgoztak a betegekkel a kórházban," mondta professzor Millán.
A projekt véget ért a múlt évben, de a különböző prototípusokon még mindig finomítanak. Egyes eszközök már a betegek rendelkezésre állnak a TOBI partner kórházakban és klinikákon.
"Összességében, fejlesztéseink bizonyítják a mai agy-számítógép interakció (BCI) technológia robusztus lehetőségeit," mondta professzor Millán.
Az olyan projektek, mint a TOBI igazi reményt jelentenek a fogyatékkal élők számára. "Ez legyen a jövő, meg kell adni nekik ezt a lehetőséget, mondta Claudia Menarini, Francesco anyja.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


EU kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást