hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

| | |
 

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet
.
Az app zenét játszik két percig – ez az optimális időtartam a fogmosásra – amit a júzer lejátszási listájából választ ki véletlenszerűen,vagy a felhőből tölt le. Valamint ösztönzi a fogmosást két percig,és arra is figyelmezteti a felhasználót, hogy bár kiköpjön a fogmosás után, de a száját ne öblítse ki. A fogmosásra kétszer emlékeztet egy nap, s arra is figyelmeztet, hogy használjunk szájvízzel öblítést más, nem fogmosásos napszakokban. Figyelmeztet az aktuális fogorvosi kezelésekre, és emlékeztet, hogy fogkefét cseréljünk háromhavonta. Alapvetően szórakoztató teszi a fogmosást a fiatalok számára.
A British Dental Journal kutatását egy olyan csapat végezte, amelyben általános fogorvos, fogszabályozási tanácsadó, fogászati kutató, és a Plymouth Egyetem Orvostudományi és Fogorvostudományi.karának dékánja vett részt.
A kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 70 százaléka tisztábbnak érezte a fogait azóta, amióta az alkalmazást használta, és 88 százalék azt mondta, hogy Brush DJ arra motiválta őket, hogy hosszabban mossanak fogat. Kilencven százaléka mondta, hogy ajánlaná az alkalmazást a barátok és a család számára.
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a Brush DJ nem csupán ahhoz járult hozzá, hogy nagyobb motivációval gondozzák a fiatalok a fogaikat, de az is hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy az app segítségével közvetíteni lehet fontos szájhigiénével kapcsolatos üzeneteket és információkat. Sőt, ajánlása alapján a tanulmány azt sugallja, hogy indokolt lenne, hogy éppen úgy „felírják” ezt az alkalmazást, mint ahogy a fluorid fogkrém jelenleg előírt, az Egyesült Királyságban.

Ben Underwood, fogorvos, app fejlesztője, NHS Innovációs munkatársa volt a kutatás vezetője. Azt mondta: "A Brush DJ pozitív hatást mutatott négy fő területen - a motivációban, az oktatásban, az együttműködésben és az előnyök megítélésében. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az iyen alkalmazások jótékony hatással vannak a felhasználók egészségére, és megnyitja az utat a további fejlesztésre."

Professzor Elizabeth Kay, a Fogorvosi Kar dékánja volt a tanulmány társszerzője. Hozzátette: "A fogszuvasodás és más fogászati egészségügyi problémák végső soron megelőzhetőek, és nagy dolog, hogy egy alkalmazás, mint a Brush DJ segítségével meg tudjuk mutatni, hogy a megelőzés mekkora pozitív hatással van a gyermekek számára. Figyelembe véve, hogy egy évben 26.000 öt-kilenc éves gyermek kerül kórházba a fogászati kezelésre az Egyesült Királyságban, miközben az egész probléma megelőzhető volna a jó orális egészség-rutinok jobb megértése és elfogadása esetében, a Brush DJ alkalmazás kitűnően szolgál abban, hogy csökkentse ezt a hatalmas számot. E tanulmány megállapításai a segítségünkre lesznek abban, hogy fejlesszük az alkalmazást, és kidolgozzuk a módszereket az egyre szélesebb körű használat előmozdítására."

(A Brush DJ letölthető ingyenesen, az Apple, Android shopokból,és az NHS Choices Egészségügyi App Könyvtárból ingyenesen minden mobil eszközre.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted