hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


e-recept Turkuban


e-recept Turkuban

| | |
 


Az elektronikus gyógyszerfelírást (ePresciption) Turkuban vezették be, elsőként egyetlen egészségügyi központ és egy gyógyszertár közreműködésével. Úgy tervezik, hogy még ebben az évben más gyógyszertárakat és egészségügyi központokat is bekapcsolnak a finn nagyváros körzetében.

A tervek szerint az elektronikus vény használatát az egész országban be fogják vezetni, fokozatosan, több lépésben. A következő város, ahol az ePrescription rendszert használni fogják, Kotka lesz.

A korábbi kipróbálások során tapasztalták, hogy a betegek részéről nagyfokú rugalmasságra van szükség ahhoz, hogy az alkalmazott modellt, illetve annak gyakorlati megoldásait elfogadják.

Az elektronikus gyógyszerfelírás esetén az információ a beutaló orvos számítógépéről közvetlenül egy gyógyszertár számítógépére kerül. Nemcsak helyettesíti a papírt és feleslegessé teszi, hogy a receptet a beteg szállítsa, de javítja a betegek biztonságát azáltal, hogy csökkenti a hiba lehetőségét az előírás esetleges kétértelműsége miatt, ami a rosszul olvasható kézírás, vagy az eltérő nómenklatúra-használat miatt előfordulhat.

Az alkalmazás eltérő modelljeit egészségügyi szakemberek (orvosok, gyógyszerészek, gyógyszerész-asszisztensek), valamint a betegek bevonásával tesztelik Turkuban, hogy felmérjék az ePrescription gyakorlati működését, és a betegtájékoztatás leghatékonyabb módjait. Az elektronikus gyógyszerrendelés országos kiterjesztése során nagy segítséget fognak nyújtani a turkui tapasztalatok a gyakorlati megvalósításhoz.

Az Elektronikus Gyógyszerrendelésre vonatkozó Törvény 2007-ben lépett életbe, a gyógyszerrendelés országos központja a Társadalombiztosítási Intézet (Kela).Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.stm.fi/en/pressreleases/pressrelease/view/1508762#en


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Sab Angela mondta   2010. Augusztus 06., Péntek 10:28:59
Magyarorszag miert nem probalja ki ezt a lehetoseget?

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


e-recept Turkuban