hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Diagnosztikai gyorsteszt IBM chippel


Diagnosztikai gyorsteszt IBM chippel

| |
 

A teszthez kis mennyiségű minta szükséges, az eljárás nagyon gyors, a készülék hordozható, könnyen használható, és alkalmazható számos betegség, köztük szív- és érrendszeri betegségek esetén. Az eljárás annyira gyors és pontos, hogy a beteg véréből közvetlenül a szívroham után vett minta elemzése alapján az orvos akár perceken belül adekvát, életmentő beavatkozást végezhet.

A diagnosztikai teszt a kapilláris erő változásainak mérését használja a szérum vagy vér elemzésére különböző betegségmarkerek - amelyek általában fehérjék – egészen kis mennyiségeinek (így az eosinophil cationic protein, mely a bronchikus aszthma, vagy a C-reaktív protein, amely pedig egyes koronária betegségek jelzője) kimutatására.

Az IBM szakemberei a kapillárisaktivitást a számítógépes chipekhez hasonló szilíciumchip segítségével mérik - utóbbiak fejlesztésében és gyártásában az IBM hatalmas tapasztalatot szerzett. A chip, melynek mérete néhány négyzetcentiméter, mikrométer átmérőjű csatornákat tartalmaz, melyeken a vizsgálati minta körülbelül 15 másodperc alatt folyik keresztül. Egyedülálló megoldásként a töltési sebességet be lehet állítani akár néhány percre is, amikor a chipnek hosszabb időre van szüksége egy összetett betegségmarker „kiolvasására”

A chipet mind formájában, mind működésében a rugalmasságot szem előtt tartva tervezték. Kis mérete miatt a chipet többféle formájú tárgyba be lehet ágyazni, így például hitelkártya vagy toll alakúba - utóbbi pl. előnyös lehet egy terhességi teszt elvégzéséhez. A betegségek diagnosztizálásán túl az eljárás arra is alkalmas lehet, hogy kimutassák egyes kémiai és biológiai veszélyforrások hatásait is.


Forrás::
http://cordis.europa.eu/ictresults/


Szemlézte: Kolin PéterKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Diagnosztikai gyorsteszt IBM chippel