hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét


Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét

| | |
 

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új szoftver jelentősen javítja a hallókészülékek felhasználóinak hang érzékelését. A szoftver meghatározza az erősítés mértékét a magas frekvenciájú hangok esetében, amely nélkülözhetetlen a hallhatóság helyreállításához. Ez növeli azt a frekvenciatartományt, amelyben a hallássérült képes pontosan észlelni, javul ezáltal a beszédértés, valamint a hang-lokalizáció képessége, továbbá bizonyos zenei hangok érzékelési lehetősége, a jelenlegi módszerekkel összehasonlítva.

Az Egyesült Királyság lakossága körülbelül tíz százalékának halláskárosodása elég nagymértékű ahhoz, hogy problémát okozzon a mindennapi életben. Mivel a halláscsökkenés általában növekszik az életkorral, a halláskárosult egyének aránya is gyorsan növekedni fog, amint a népesség elöregedése fokozódik az elkövetkező évtizedekben.

A fő eszköz a halláskárosodás kezelésére a hallókészülék, amely frekvencia és detektálási szint függvényében erősíti a hangot. Ahhoz, hogy a felhasználó számára a hallókészülék minden lehetséges előnye kiaknázható legyen, a készüléket a halláskárosult hallásvesztés-mintázatához kell igazítani. A koncepció hasonló, mint a szemüveg látásromláshoz igazítása esetében: mindazonáltal még a megfelelően beállított hallókészülék sem képes teljesen helyreállítani a normális hallást.
Halláskárosodás általában magas frekvenciáknál fordul elő, és a halláskárosodott egyének csak egy kis intenzitás-tartományban hallanak megfelelően ezeken a frekvenciákon. Míg az alsó küszöbérték bizonyos hang esetében magasabb lehet, ha valaki halláskárosodott, a felső szint, amelyen a hang kellemetlenül hangos, gyakran hasonló az egészséges emberekéhez. Ahhoz, hogy kezelni lehessen ezt a problémát, hallókészülékek felosztják a hangot nagyszámú frekvencia csatornára vagy sávra. Az egyes sávokon belül a gyenge hangokat felerősítik, míg az erős hangokat nem. Ez az úgynevezett multi-channel automatikus erősítés szabályozás.

A University of Cambridge kutatói által kidolgozott új módszer, a CAM2 a felhasználó audiogrammja alapján végzi az automatikus erősítés szabályozást. Az audiogramm az egyéni küszöbértékeket tartalmazza a különböző hang-frekvenciákon.
"Egészen a közelmúltig, a hallókészülékek csak négy vagy öt kHz-ig terjedő sávok esetében voltak ellátva erősítéssel, míg egy személy normális hallással akár 15 vagy 20 kHz-es hangokat is meghall" mondta Prof. Brian Moore a Department of Psychology kutatója, aki a CAM2 kutatást vezette. "A gyártók által a közelmúltban fejlesztett hallókészülékek már felerősítik a hangot akár a 8 vagy 10 kHz-es sávokban, de a már meglévő illesztési módszerek nem adtak ajánlásokat a magasabb frekvenciákhoz." A CAM2 módszer azonban kiterjeszti az illesztési tartományt 10 kHz-re.

A magasabb frekvenciák észlelése segít megkülönböztetni az olyan mássalhangzókat, mint a „s", "c" és "f". Egy olyan szobában, ahol több ember is beszél egyszerre, a magasabb frekvenciák észlelési képessége sokat segít abban, hogy könnyebb legyen a többiekétől elválasztani, és megérteni a kívánt személy beszédét. A magasabb frekvenciák észlelése a hang lokalizációját is javíthatja, így könnyebb azonosítani, hogy egy adott hang honnan jön. Ez persze nem csak társaságban, de a balesetmentes közlekedésben is segít.
Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a CAM2 módszert NAL-NL2-vel, amelyet a brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és számos más egészségügyi szervezet használ világszerte. Az általános hangminőséggel kapcsolatos méréseket elvégezték férfi és női beszéddel, csendes és zajos környezetben, és négy különböző fajta zene (klasszikus, jazz, férfi ének és ütőhangszerek) esetében. A vizsgálat résztvevőinek többsége előnyben részesítette a CAM2-t, mind az általános hangminőség, mind a zajos helyzetben érzékelt beszédhang tisztaság vonatkozásában. További vizsgálatokat terveznek az elkövetkező hónapokban annak érdekében, hogy teszteljék a szoftvert nagyobb mértékű halláscsökkenésben szenvedők esetében is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

hallás szoftver segédeszköz

Kapcsolódó anyagok

Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Cambridge-i szoftver javítja a hallókészülékek teljesítményét