hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Biztonságos hozzáférés az egészségügyi adatokhoz - Bulgáriában


Biztonságos hozzáférés az egészségügyi adatokhoz - Bulgáriában

| |
 


A kettős vonalkód-olvasók és intelligens kártyák egy olyan innovatív rendszerhez kapcsolódnak, amely kezeli a személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartásokat, optimalizálja az orvosi kezeléseket, egyszerűsíti és modernizálja az eljárásokat és növeli az egészségügyi információk elérésének biztonságát.

A rendszer használatakor a beteg és az egészségügyi szakember egyszerre helyezik el saját kártyájukat a kettős leolvasó-berendezésbe, mindketten beírják saját PIN-kódjukat, s csak ezután férhetnek hozzá vagy módosíthatják az orvosi dokumentációt, amelyet rendkívül biztonságos informatikai infrastruktúra tárol. A beteg online hozzáféréssel önállóan is megtekintheti személyes adatait, ha a a kártya segítségével hitelesen azonosítja magát.

A személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartás („health record”) a beteg kórtörténetének komplett elektronikus archívuma. Minden létező orvosi dokumentumot tárol, beleértve a laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok eredményeit, tartalmazza továbbá a beteg vércsoportját, allergiás és öröklött betegségekre való hajlamait, valamint a műtéti beavatkozásokkal kapcsolatos információkat. A személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartás lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek gyors hozzáférését a beteg egészségügyi adataihoz, amely különösen vészhelyzetben lehet sorsdöntő: segítségével gyorsabb, pontosabb döntéseket hozhatnak.Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.smartcardalliance.org/articles/2010/02/10/gemalto-smart-cards-secure-access-to-personal-health-records-in-bulgaria


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Dr. Alexin Zoltán mondta   2010. Március 04., Csütörtök 09:06:42
Szeretnék megjegyzéseket fűzni a cikkben emlegetett biztonsághoz.

1. A két kártyás azonosítás természetesen biztonságtechnikailag szemfényvesztés és egy nagy hókuszpókusz, ami arra való, hogy a felhasználókat (pácienseket) hamis illúziókba ringassa és elterelje a figyelmüket.

2. Az adatokhoz természetesen egy kártyával is hozzá lehet férni, ahogyan azt a cikk maga is tartalmazza - a páciens maga is megtekintheti az adatokat (ehhez csak a saját kártyája kell).

3. Természetesen egy orvoskártyával is hozzá lehet férni az adatokhoz - amikor sürgősségi és egyéb eset fordul elő.

4. A két kártya az ellátási esemény adminisztrációjához kell és semmi köze sincs a biztonsághoz.

5. Az is tetszik, hogy maguk az adatok nincsenek titkosítva, csak a belépés van megnehezítve, ezért aki egyszer bejutott, onnantól kezdve már bármihez hozzáférhet. Vagyis az illetéktelen hozzáféréshez csak egy orvoskártyára van szükség.

6. Leginkább az érdekelne, hogy az adatok összekapcsolása és egyáltalán kezelése kényszerintézkedésként történik-e vagy önkéntes alapon. Ez ugyanis egy fontos alapkérdés, ami mellett nem lehet egyszerűen elmenni. Számos EU egyezmény tiltja az orvosi adatkezelés kényszerintézkedéssel történő megvalósítását (elvégre a páciens nem egy aljas bűnöző azért mert orvoshoz fordul). Ebbe számos külföldi, nyugqt-európai rendszer belebukott, de a volt szocialista országok állandóan ezzel a gondolattal kacérkodnak, Magyarország is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Biztonságos hozzáférés az egészségügyi adatokhoz - Bulgáriában