hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A szociális média és az izoláció érzésének megszüntetése


 A szociális média  és az izoláció érzésének megszüntetése

| | |
 

Az idős emberek gyakorlati oktatása a szociális média használatára megnöveli a kognitív kapacitásukat, továbbá növeli a kompetencia érzést, és számos más előnnyel jár a mentális egészség és a jóllét vonatkozásában - állapítja meg egy mérföldkőnek számító tanulmány az Egyesült Királyságban. Egy két éves projekt, melyet az Európai Unió támogatott és a University of Exeter vezetett közösen a Somerset Care Ltd.-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS intézménnyel, egy idősekből álló sérülékenynek minősített csoportnak speciálisan tervezett számítógépeket és szélessávú kapcsolatot adott, és gyakorlást, hogy hogyan használják az eszközöket.
Mindazok, akik képzésben részesültek, egy idő múlva sokkal pozitívabb álltak a PC-használathoz mint a többi résztvevő, és nagyon is élvezték például a barátaikkal és ismerőseikkel, rokonaikkal való kapcsolattartást skype-on vagy email segítségével.
A lakosság elöregedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom számára. Várható hogy 2010 és 2060 között a 65 év felettiek száma Európa-szerte növekszik 17,4% -ról 29,5%-ra a teljes népesség körében. A projekt melynek elnevezése Ages 2.0 azt célozza, hogy kiértékelje, milyen mértékben hat az internet és a közösségi média az aktív öregedésre.
Azt tapasztalták, hogy akik részt vettek a képzésben, azoknak javult az önértékelése, nőtt az általános kompetenciájuk. Akik inkább részt vettek szociális tevékenységekben, mint a többiek, azoknak fokozódott a személyes identitás érzése, javult a kognitív kapacitások, s mindezen tényezők következtében javult a mentális egészségük és a jóllétük.
Dr Thomas Morton a University of Exeter kutatója, aki az Egyesült Királyságban vezette a projektet ezt mondta: „Az emberi lény szociális élőlény, és nincs mit csodálkozni azon, hogy általában jobban érezzük magunkat, és végezzük dolgainkat ha kapcsolatban vagyunk másokkal. De az már meglepő, hogy milyen fontos a szociális kapcsolatrendszer a kognitív erő és az általánosságban a pszichikus egészség szempontjából. Azok az emberek, akik társadalmilag izoláltak és megtapasztalják a magányosság érzését, sokkal sérülékenyebbek, könnyebben megbetegednek és ő könnyebben esnek vissza korábbi betegségeikbe. Ebből az okból kifolyólag az emberek szociális kapcsolatainak erősítése igen fontos cél. Ez a kutatás megmutatta, hogyan képes a technológia segíteni az idős embereknek szociális kapcsolataik felépítésében és megtartásában.”
A mintavételt tekintve a kutatás résztvevői olyan sérülékeny idősebb emberek voltak, akiknek életkora 60 és 95 év között volt. Mind a 76 önkéntes a Somerset Care nonprofit szervezettől kapott támogatást, és 31 gondozási otthonban éltek. A kísérleti személyek felét hagyományos ellátásokban részesítették, a másik félcsoport képzést kapott három hónapon keresztül, majd ellátták őket egy „Easy PC” csomaggal, amely érintőképernyős számítógépből és billentyűzetből állt, valamint szélessávú internet kapcsolatból.
A kutatás egyik résztvevője, Margaret Keohone mondta: „Ez a képzés teljesen megváltoztatta a körülöttem levő idős emberek életét. Kinyílt előttünk a világ, élénkítette gondolkodásunkat és egy teljesen más módot adott, hogyan lehet saját öregedésünkkel szembenéznünk: hirtelen váltás helyett kíméletesen átmenetként egy fajta lassabb életmódba.
Emma Green a Sommerset Care egyik gondozója, aki részt vett a képzésben, egyebek között Margaretében is, mesélte: „Az egyik legszebb élményem egy skype hívás kapcsán történt. Miközben a lakókocsimmal Cornwallba látogatunk a családommal, felhívtam az egyik ápoltat skype-on, aki fiatalabb korában rendszeresen kempingezett. Mi, a családommal, a közelben rakott tűz körül ültünk, és a páciens képes volt résztvevő tagja lenni csoportoknak a laptop segítségével: látta a tüzet és kommunikatívan is kapcsolódott hozzánk. Tudtuk, hogy mindez csak skype és email útján valósul meg, mégis, mesés érzést adott számunkra ez az élmény az Ages 2.0 projekt végrehajtása során.”

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

Kulcsszavak

idősek, kommunikáció

Kapcsolódó anyagok

Multimorbiditás az idős­korúaknak szervezett mozgásprogramok résztvevői körében

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A szociális média és az izoláció érzésének megszüntetése