hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek


Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek

| | |
 

Nincs olyan számítógép, amely annyira hatékonyan működne, mint az emberi agy - olyannyira, hogy egy mesterséges agy felépítése sok tudós célja. A University of Zürich kutatói jelentős áttörést értek el ebben az irányban annak megértésével, hogyan kell konfigurálni az úgynevezett neuromorf chipeket, hogy valós időben utánozhassák az agy információ-feldolgozó képességeit. Ezt bizonyítandó létrehoztak egy mesterséges szenzoros feldolgozó rendszert, amely kognitív képességekkel rendelkezik.

A legtöbb megközelítés a neuroinformatikában neurális hálózati modellek kifejlesztésére korlátozódik, vagy komplex idegi hálózatokat próbálnak szimulálni szuperszámítógépeken. Kevés kutató próbálkozik a zürichiek megközelítésével, akik megpróbálnak olyan elektronikus áramköröket kifejleszteni, amelyek hasonlóak a valódi agyhoz méret, sebesség, és az energiafogyasztás szempontjából egyaránt. "Az a célunk, hogy közvetlenül emuláljuk a biológiai neuronok és szinapszisok tulajdonságait mikrochipek segítségével," magyarázza Giacomo Indiveri,az Institute of neuroinformatics (INI) professzora a Zürichi Egyetemen.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan hálózatokat szervezzenek a mesterséges, azaz neuromorfikus „neuronokból”, amelyek képesek meghatározott feladatok elvégzésére. A kutatóknak ezt már sikerült megvalósítania: kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely képes elvégezni komplex szenzomotoros feladatokat, valós időben. E feladatok végrehajtásában szükség volt rövid távú memóriára és a kontextus-függő döntéshozatalra – olyan tipikus sajátosságok ezek, amelyek szükségesek például a kognitív tesztek megoldásakor. "A létrehozott hálózati kapcsolat-mintázatok hasonlítanak azokra a struktúrákra, amelyek az emlősök agyában is megtalálhatóak ", hangsúlyozta Indiveri.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mesterséges intelligencia, agy, chip, neuron

Kapcsolódó anyagok

COVID-19: alkalmazott gyógyszerek kölcsönhatási jegyzéke

A rivaroxaban hatékonysága és biztonságossága warfarinnal szemben nonvalvularis pitvarfibrilláló, koszorúér- vagy perifériás érbetegekben

Perifériás motoros tünettannal társuló kórképek

A COVID-19 megelőzésének és kezelésének kézikönyve (Zhejiang Egyetem)

A nagyon idős és esendő állapotú betegek antihipertenzív kezelésének gyakorlata az alapellátásban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek