hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében


A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében

| | |
 

Az agy hangfeldolgozásának számítógépes modellezése segít az implantátumok fejlesztésében

A gyerekek beszédtanulása a funkcionális hallástól függ. Az úgynevezett cochleáris implantátumok lehetővé teszik, hogy a siketek halljanak, azáltal, hogy a hallóideget közvetlenül stimulálják. A müncheni Technische Universität (TUM) kutatói azon dolgoznak, hogy meghaladják a technológia jelenlegi korlátait oly módon, hogy számítógépes modelleket fejlesztettek ki az implantált jelek feldolgozási folyamatának modellezésére.

Az ép hallás a beszédtanulás előfeltétele: ezért kell a süketen született gyermekeket mielőbb ellátni cochleáris implantátumokkal. Ezek két részből állnak: egy beszéd processzorból, amely egy traszmitterrel a fül mögött van elhelyezve, és a tényleges implantátumból, amely egy kapszulában levő mikroprocesszor a bőr alá beültetve, hogy közvetlenül stimulálja a hallóideget egy elektródával.

A felnőttek számára, akik elvesztették a hallásukat, szintén előnyös lehet a cochleáris implantátum. Ezeket az eszközöket jogosan tartjuk manapság a legsikeresebb neuroprotéziseknek. Lehetővé teszik, hogy a betegek újra megértsék a kimondott szót. Ám a technológia elérte a határait; például a beszédértés gyakorlatilag megszűnik, amikor sokan beszélnek egyszerre, vagy zene szól.

További jelentős előre lépés volna elérhető a térbeli hallás helyreállításával. Mivel a két fül egymástól néhány centiméterre található, a hanghullámok egy adott forrásból általában előbb érik el az egyik fület, mint a másikat. A különbség csupán néhány milliomod másodperc, de ez elegendő ahhoz, hogy az agy lokalizálja a hang forrását. A modern mikroprocesszorok elég gyorsan reagálnak, de ahhoz, hogy az ingerület megfelelő időzítéssel érjen célba az idegi pályákon, a teljes halló rendszer pontosabb megértése szükséges.

Az idegsejtek fiziológiai sajátosságainak mérései alapján a munkacsoport sikeresen megalkotta a belső fül akusztikus kódolásának és az agytörzs idegi információfeldolgozásának számítógépes modelljét. Ez a modell lehetővé teszi a kutatók számára, hogy tovább fejlesszék az implantátumok kódolási stratégiáját.

A kifejlesztett számítógépes modell hatalmas idő-és költségmegtakarítást eredményez az előzetes tesztelések során. "Lehetővé teszi, hogy csak a legígéretesebb ötleteket próbáljuk ki a sokkal nehézkesebben kivitelezhető betegekkel végzett kísérletek során", mondja Werner Hemmert, a TUM illetékes részlegének igazgatója.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

hallásjavítás, implantátum, érzékelés modellezés

Kapcsolódó anyagok

Fogatlan epilepsziás beteg kezelése implantátumrögzítésű fogpótlással

A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében

Fémek az MR-ben

Dentalis CT-vizsgálat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében