hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A TeleHealth csökkentheti a mortalitást| | |
 

A TeleHealth (távegészség) technológia használata 45%-kal csökkenti a betegek halálozási arányát, állítja az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának friss tanulmánya.

Az eredmények azon a vizsgálaton alapulnak, melyet a minisztérium 2008-ban indított azzal a céllal, hogy megvizsgálja a TeleHealth szolgáltatások eredményességét krónikus betegségben szenvedő páciensek esetében (Whole System Demonstrator Programme).

A kutatás az Egyesült Királyság területén, 238 egészségügyi praxisban mintegy 6000 diabetesben, koszorúér-betegségben vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő beteg telehealth technológiát használó (táv-)gondozását követette, több mint két éven keresztül. A telehealth egyebek mellett lehetőséget nyújt a beteg állapotának távoli monitorozására; a betegség távoli menedzselésére, így a beteggel való távkonzultációra, automatikus online riasztásra rendkívüli esemény (pl.: élettani paraméterek szélsőséges változása, elesés, stb.) esetén; távoli egészségügyi tanácsadásra és prevencióra.

A kutatás során vizsgálták:
- a költséghatékonyságot;
- azt, hogy milyen szervezeti tényezők befolyásolják TeleHealth elfogadását;
- a rendszer „kimeneti eredményeit” (például az életminőséget);
- a szolgáltatások használatát;
- a felhasználók és a szakemberek tapasztalatait.

A tanulmány szerint a távfelügyeleti technika használata a következő eredményeket hozta:
- 20%-al csökkent sürgősségi felvételek száma;
- 14%-kal csökkent a betegágy-napok száma;
- s a legmarkánsabb: 45%-kal csökkent a betegek halálozási aránya.

A tanulmány megállapításai szerint, "Előre tekintve, kezünkben a bizonyíték arra, hogy gyökeresen át tudjuk alakítani az egészségügyi szolgáltatások teljesítését, ha megfelelő páciens-központú technológiát használunk, amely a kellő kontrollt biztosítja.” A kutatás eredményei alapul szolgálhatnak a közeljövő eEgészségügyi beruházásainak vonatkozásában, és megmutatják, hogy a technológia képes arra, hogy támogassa a betegek független életvitelét, és hogy segítse őket a felelős és kontrollált egészségtudatos életvitel kialakításában.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ihealthbeat.org/

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A TeleHealth csökkentheti a mortalitást