hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát


A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát

| | |
 

Azok a nők, akik szöveges üzenetet kapnak, emlékeztetve őket, hogy mellrák szűrésre hivatalosak, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel megjelennek a vizsgálaton, mint azok, akik nem kapnak SMS-t – állapítja meg egy tanulmány a British Journal of Cancer- ben. Az Imperial College Healthcare Charity által finanszírozott kutatók kísérletileg szöveges üzenet emlékeztetőket küldtek azoknak a 47-53 éves nőknek, akik az első alkalommal kaptak meghívást mellrák szűrésre.
A kutatók vizsgálati mintájában mintegy 450 nő szerepelt, aki kapott szöveges üzenetet, és 435 nő, aki nem. Azt találták, hogy azoknak a nőknek 72 százaléka, akiknek küldtek SMS emlékeztetőt részt vett a szűrésen, míg a kontroll csoportnak csupán 60 százaléka.
A szöveges üzenet emlékeztetők a legnagyobb hatással azokra a nőkre voltak, akik a leginkább hátrányos helyzetű területeken éltek: ők 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel vettek részt az első szűrésen, ha kaptak SMS-t.
A kutatás megállapította, hogy a nők majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel mondták le telefonon előre a megadott időpontot, ha kaptak egy SMS emlékeztetőt – ahelyett, hogy egyszerűen csak távol maradtak volna.
Robert Kerrison, a Cancer Research UK egészségmagatartás osztály vezetője azt mondta: "Mindannyian elfelejtünk dolgokat olykor, és az orvossal való találkozók sem kivételek - sőt, a felejtés az egyik leggyakrabban idézett ok, amiért a nők elmulasztják az emlőrák-szűrést.”
"A kutatás megállapította, hogy egy olcsó, egyszerű szöveges üzenet-emlékeztető növelhetné a nők részvételét - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - a szűrésen. Több vizsgálatra van még szükség, hogy megerősítsük ezt, de az SMS értékes erőforrásnak tűnik az NHS számára."
Ian Lush, az Imperial College Healthcare Charity vezérigazgatója azt mondta: "A kutatás pozitív tanulságainak jelentős hatása lehet a brit lakosság egészségi állapotára, és messze túlmutat London határain, ahol ezt a szöveges üzenet szolgáltatást eredetileg kipróbálták. Az olyan kutatási eredmények, mint ez, megerősítik, hogy szükség van a további jótékonysági finanszírozásra, hiszen lehetővé tesz olyan úttörő munkákat, amelyek javíthatják a lakosság egészségi állapotát. "
Dr. Julie Sharp a Cancer Research UK egészségügyi információs vezetője azt mondta: "Az olyan kutatás, mint ez, segít áthidalni azokat a néha nagyon is bagatell gyakorlati akadályokat, melyek oly gyakran megakadályozzák a nőket, hogy részt vegyenek a mellrák szűrésen. A rákszűrés életeket menthet, de fontos megjegyezni, hogy természetesen a szűrés is együtt jár bizonyos kockázatokkal, és természetesen jelentős előnyökkel is. Rendkívül fontos, hogy az emberek jó minőségű információt kapjanak, amely segíthet eldönteni nekik, hogy eleget tegyenek-e a szűrési meghívásnak. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

SMS, szúrővizsgálat

Kapcsolódó anyagok

A gyógyszerész által küldött napi SMS-emlékeztető hatásossága

A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát

Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban

Sikerek az egészségügyi sms-ek terén

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát