hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A szociális média az idősebbekért


A szociális média az idősebbekért

| | |
 

A szociális média használata az idős embereknek értékes addicionális támogatást nyújthat, abban az esetben, ha megbetegednek - olvasható az University of Luxemburg egy új kutatásának eredményeiben. A publikációban Dr. Anja Leist az egyetem INSIDE kutató csoportjának tagja megállapítja, hogy az internet nyújtotta új típusú szociális kapcsolat-lehetőségek szisztematikus alkalmazása a klinikai gyakorlatban ígéretesnek tűnik.
Ahogyan nő a felhasználóbarát IT eszközök, mint például a táblagépek, okos telefonok, és más internetképes eszközök száma, az idősebb felnőttek úgy vesznek egyre inkább részt a szociális média aktivitásaiban, például online közösségi hálózatokban: csetelnek, bekapcsolódnak fórumok kommunikációjába, egyre gyakrabban. A közösségi média nagy potenciális lehetőségeit a klinikai gyakorlatban eddig még nem vizsgálták meg szisztematikusan.

Dr. Leist összefoglaló tanulmánya, kapcsolódva Dieter Ferring professzor, az egyetem Technology and Ageing munkacsoportja vezetőjének vizsgálódásaihoz, feltárja a sokrétű beavatkozási lehetőségeket, mint például olyan weboldal tervezését, amely tanácsokat ad a csípőtáji törés megelőzéséhez, s amely honlapon az idősebb felnőttek is megvitathatják idevágó tapasztalataikat.

A lehetséges klinikai gyakorlati alkalmazás, és a szociális média mindennapi használatának egyéb pozitív következményei mellett a kutatók foglalkoztak a lehetséges negatív következményekkel is.
A számítógép vagy más web-képes készülékek sikeres használata nyomán az idősebb felnőttek a saját életük feletti megnövekedett kontroll, és fokozott hatékonyság érzéséről számoltak be, de a szociális média még ennél is több előnyt tartalmaz az idősebb felnőttek számára.
"Számomra az volt különösen fontos, hogy bizonyíthatóan nagy lehetőségei vannak a szociális médiának a klinikai gyakorlatban. Az idősebb felnőttek ezen kívül használhatják a közösségi médiát egészségügyi információk eléréséhez, és részt vehetnek beteg-beteg vagy orvos-beteg kommunikációban. Sok online fórum van, melyeknek látogatói nehéz társas élethelyzetben levő emberek, mint például a nem hivatalos gondozók, említhetném a demenciában vagy depresszióban szenvedő egyének házastársait.

Számukra rendkívül nagy segítséget jelent, hogy kicserélhetik gondolataikat, és szociális támogatást is kapnak sorstársaiktól. Megint más pozitív következményekkel jár a szociális média használata a magányos idősebb felnőttek számára, azáltal, hogy kapcsolatot tarthatnak a családdal és a barátokkal, valamint más, hasonló érdeklődésű felhasználókkal, "mondja Dr. Leist.
Ugyanakkor az idős emberek közösségi média használatának negatív következményeit is meg kell még vizsgálni: a téma kapcsolódó irodalma bemutatja a lehetséges buktatókat. Néhány példa: hozzáférés lehetősége megtévesztő, vagy egyenesen káros információkhoz, személyes adatokkal való visszaélés lehetősége. Egy másik sajátos, a közegre jellemző negatív hatást is kimutattak: az online társadalmi hálózatokban gyakori, túlságosan pozitív ön-reprezentáció következtében saját magukra nézvést kedvezőtlen társadalmi összehasonlítást élhetnek át egyes – e terület viselkedéskultúrájában többnyire járatlan, vagy egész egyszerűen a szociális médiában újonc - idős emberek.
Dr. Leist felhívta a figyelmet az online webes tartalom posztumusz kezelésének problematikájára: nincs egyértelműen tisztázva, mi legyen, miután a felhasználó elhunyt. Egy másik fontos megoldatlan kérdés az adatkezelés abban az esetben, ha a felhasználóban olyan betegség alakul ki, amely veszélyezteti döntéshozatali képességét. Mivel nincs lehetőség önkényesen módosítani az online tartalmon, kivéve, ha a felhasználó előzetesen rendelkezett, amikor még teljes döntéshozatali képességének birtokában volt, a beteg felhasználó nem megfelelő viselkedése, illetve az általa megjelenített webes tartalmak veszélyeztethetik a felhasználó, és mások emberi méltóságát.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

idősek, szociális hálózat

Kapcsolódó anyagok

Multimorbiditás az idős­korúaknak szervezett mozgásprogramok résztvevői körében

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

Egy rendszeres testmozgást biztosító geriátriai mozgásprogram szerepe a sikeres öregedésben

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

Izolált szisztolés hypertonia idős és nagyon idős betegekben II.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A szociális média az idősebbekért