hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A pótolhatatlan Braille írás


A pótolhatatlan Braille írás

| | |
 


Az olyan új technológiák miatt, mint például a hangoskönyvek és a PC által produkált szintetikus beszéd, az utóbbi néhány évtizedben csökkent az olyan látássérült személyek aránya, akik még ismerik és alkalmazzák a Braille írást és olvasást. Egyesek szerint marginalizálódni fog a Braille-rendszer, és helyébe az audio könyvek és a szintetikus beszéd lépnek. Ennek ellenére a Braille még mindig fontos: nemcsak egy olvasási rendszer, hanem írás is, és az oktatásban is nélkülözhetetlen a látássérült gyermekek számára a funkcionális írástudás kifejlesztése miatt. A Braille-rendszer mindenképpen pótolhatatlan azon személyek számára, akik halmozottan sérültek: siket-vakságban szenvednek.

Az „odt2braille” jelenlegi verziója nyolc különböző Braille nyomtatót támogat, köztük az Elekul-t, amelyet a Leuveni Katolikus Egyetem professzora, Dr. Guido François fejlesztett ki. E nyomtató az első olyan rendszer, amely a papír mindkét oldalára képes Braille írást domborítani.

Az „odt2braille” az Európai Bizottság AEGIS projektje keretében került kidolgozásra. Az AEGIS projekt a fogyatékossággal élő emberek számára fejleszt szoftvereket, az asztali számítógépek, a Web és a mobil eszközök platformjaira egyaránt.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.accessforall.eu/tag/odt2braille/Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A pótolhatatlan Braille írás