hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését


A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

| | |
 

A mobil telefonok adatainak nyomon követése kapcsán leggyakrabban az adatvédelmi problémákra asszociálunk, ám ez az óriási adathalmaz kulcs lehet annak megértéséhez, hogyan terjednek a fertőző betegségek szezonálisan - állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent tanulmány. A Princeton Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói több mint 15 millió ember anonim mobiltelefon-rekordjai felhasználásával követték a rubeola terjedését Kenyában, és megmutatták, hogy a mobiltelefon adatok elemzése segítségével képesek lehetünk mennyiségileg is megjósolni a szezonális betegségek terjedési mintázatát.
A kutatók szerint a mobiltelefon adatok ilyen módon való kiaknázása segíthet a döntéshozóknak az egészségügyi beavatkozások megtervezésében, mint például a védőoltások és iskolabezárások időzítésében. A kutatók új módszertanát alkalmazni lehetne több szezonálisan terjedő betegségre, mint például az influenzára és a kanyaróra is.
"Az egyedülálló lehetőség, hogy a mobil telefonok adatainak kvantitatív elemzésével megértsük az utazási szokások időben változó mintázatának törvényszerűségeit, az új kutatás segítségével vált lehetővé," mondta C. Jessica Metcalf, a vezető szerző, aki az ökológia és evolúciós biológia egyetemi adjunktusa a Princeton Egyetemen. "És a rubeola egy jól ismert szezonális betegség, amelynek terjedését a feltételezések szerint meghatározza az emberi populáció mobilitási dinamikája, így a teszt céljából éppen megfelelt számunkra."
"A mobiltelefon adatok számszerűsítése a mobilitási mintázatok feltárására csupán az elmúlt néhány évben kiértékelhető, a szerzők által kidolgozott módszerekkel," mondta Amy Wesolowski kutató, a Harvard School of Public Health posztdoktori ösztöndíjasa. "Ez egy természetes kiterjesztése a szezonális utazási adatok feldolgozásának."
A múltban nehéz volt adatokat gyűjteni az egyének mobilitásáról az alacsony átlagjövedelmű és fejletlen országokban, a technológia használatának hiánya miatt. Ám a mobiltelefon-tulajdonosok száma, főleg ezeken a területeken, rendkívül gyorsan növekszik, s így nagy és összetett adathalmaz termelődik emberek millióiról. Így a mobiltelefonok mozgásának mintázata segítségével lehetséges bizonyos egészséghez kapcsolódó mintázatokat is megjósolni. Ez ösztönözte a kutatókat, hogy közelebbről megvizsgálják a lehetőséget.
Végső soron a kutatócsoport látni akarta a mobiltelefon használók mozgását az országban a rubeola szezonális eloszlásának összefüggésében. A kutatók a rubeola szezonális terjedésének vizsgálatára több mint 15 millió mobiltelefon használó 2008. június és 2009. június között létrejött adatairól rendelkezésre álló nyilvántartásokat elemeztek Kenyában. (Megjegyzés: 2009 februárja hiányzott az adatbázisból.)
Az antenna-tornyok helyszíne, valamint minden egyes hívás és SMS időpontja rögzítve volt, így a kutatók képesek voltak meghatározni az egyes felhasználók napi helyét, valamint a felhasználók provinciák közötti utazásának számát, idejét, irányát. Összesen több mint 12 milliárd mobiltelefon kommunikációs aktust jegyeztek fel anonim módon.
A kutatók ezután összehasonlították a mobiltelefon elemzést a rubeola kenyai előfordulásának egy nagyon részletes adatbázisával. Az adatsorok illesztése során nyilvánvalóvá vált, hogy a mobiltelefon mozgási mintázatok korrelálnak a rubeola gyakorisági adataival. Mindkét általuk végzett analízisben a rubeola megbetegedések száma évente háromszor tetőzött: elsősorban szeptemberben és februárban, és néhány helyszínen májusban. A vizsgálat bebizonyította, hogy a mobiltelefonok mozgási adataiból meg lehet jósolni a fertőző betegségek terjedését.
Összességében az eredmények összhangban voltak a kutatók előrejelzéseivel: a rubeola leginkább akkor terjedt, amikor a gyerekek érintkeztek egymással iskolakezdéskor, illetve iskolai szünetek után. Az ország legnagyobb részében a fertőzés kockázata csökkent az iskolába járás hónapjaiban. (Az egyetlen anomália Nyugat-Kenyában volt, ahol a kockázat másképpen alakult, de az adatok nem voltak elégségesek annak tisztázására, hogy miért.)
"Elemzésünk azt mutatja, hogy a mobiltelefon-adatokat fel lehet használni arra, hogy modellezhessük a szezonális emberi mobilitási mintázatokat, amelyek relevánsak annak megértéséhez, hogyan terjednek a gyermekkori fertőző betegségek," mondta Metcalf. "Különösen az egy országon belüli nagyszabású vándorlások feltárása lehet különösen hasznos a helyi intézkedések megtervezéséhez."


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mobil telefon, fertőzés terjedés

Kapcsolódó anyagok

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

Fogyókúra okos telefonnal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését