hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A beszélő avatar


A beszélő avatar

| |
 

Bár a látás az elsődleges szenzoros funckió, amellyel a való világban navigálunk, a társas életben a hang a legfőbb támasz. Amikor az emberek elkezdik elveszíteni hallásukat, szép lassan kilépnek a közösségi térből. A beszélgetés nehéz lesz és zavarbaejtő: talán ez is a segélykérés elmaradásának egyik oka.

"Az átlagos személy, aki kezdi elveszíteni hallását, általában hét év elteltével kér segítséget," magyarázza Jochen Meyer, a „Hearing at Home” (HaH) nevű EU-s kutatási projekt koordinátora. Nekik akarnak segíteni a rendelkezésre álló korszerű technikák kombinálásával.

Segít a a tévéd

„Az volt az elképzelésünk, hogy a hallás segítését közelebb visszük az emberek mindennapi életéhez” – mondja Meyer. Azt remélik, hogy ezáltal sikerül legyőzni a technikai segédeszközök (mint például a hallókészülék) használatával szembeni tipikus ellenállást.Éppen ezért a HaH rendszerben a technika a televízióra koncentrál, mint az otthonok leggyakrabban használt technikai eszközére, amely legtöbb lakás audiovizuális centruma.

A HaH „szíve“ egy szabályozóegység (set-top-box), amely össze van kötve a lakás különböző akusztikus, háztartási, és telefonkészülékeivel..

„Amikor egy akusztikus szakember beállít egy hallókészüléket, elvégez egy komplex tesztet, hogy a konkrét halláskárosodás specifikumait figyelembe vehesse” – példázza Meyer azt a működést, melynek segítségével a set-top-box 10 perc alatt ki tudja mérni, hogy mely hangfrekvenciákat kell kiemelnie, s melyeket elnyomnia. E beállítás után a halláskárosult a szabályozóegység (set-top-boksz) közbeiktatásával hallja a televíziót, vagy éppen a telefont. A készülék internetes video (VOIP) hívások kezelésére is alkalmas.

Ugyanakkor a készülék képernyője kijelzi, ha látogató érkezik (ezt CCTV – például térfigyelő kamera, video-kaputelefon - bekötésével érik el), ha cseng a telefon; vizuálisan követhető a mosógép, a mikrohullámú sütő és a többi háztartási gép működése is.

Száj-szinkron

A legtöbb felhasznált technológia már korábban is létezett, a HaH projekt egyszerűen csak egy közös rendszerbe integrálta ezeket, olyanba, amely figyelembe veszi a valós igényeket. Mindazonáltal Meyer kutatócsoportja saját fejlesztésekkel is büszkélkedhet: pédául létrehoztak egy avatart, vagyis egy animált beszélő fejet, amely élethű szájmozgással rekonstruál bármilyen, a televízióban elhangzó szöveget , így a felhasználók szájról olvashatnak, ha szükséges. Az új rendszer iránt természetesen nagy az érdeklődés , s a fejlesztők már a gyártókkal is felvették a kapcsolatot: a kereskedelemben forgalmaztott változatok várhatóan két-három év múlva jelenhetnek meg.
A HaH projektet az EU hatodik kutatási keretprogramjának IKT (információs kommunikációs technológia) ága részesítette támogatásban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&ID=91081


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A beszélő avatar