hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


"Social Networking War" - közösségi-hálózati háború a rák ellen| | |
 

A szakértők – inkább, mint valaha - egyetértenek abban, hogy a modern háborúkat a cyber térben fogják megvívni, az ellenség kommunikációs technológiájában okozva hatalmas károkat. Legújabban egy kutatócsoport azt sugallja, hogy ugyanezt a taktikát kell alkalmazni az emberi test leghalálosabb ellensége, a rák elleni küzdelemben.

Egy cikk jelent meg a „Trends in Microbiology”-ban (szerzői: Eshel Ben-Jacob, a TAU School of Physics and Astronomy professzora, Herbert Levine, a Rice Egyetem professzora - mindketten régóta baktérium-kutatók, valamint Donald Coffey, a Johns Hopkins Egyetemprofesszora, neves rák kutató), melyben megvizsgálják a rákos sejtek és a baktériumok viselkedésének közös vonásait. Akárcsak a baktériumok, a rákos sejtek is kommunikációs és szociális hálózatra támaszkodnak, hogy erős entitássá váljanak a szervezetben. A baktériumok szociális és túlélési taktikáját analógiának tekintve, a csapat új képet alakított ki a rákról, úgy láttatja, mint speciális tulajdonságokkal ellátott sejtek meta-közösségét, mely intelligensen kommunikál, és kooperatívan viselkedik.

Sok éven át a tudósok figyelmen kívül hagyták az a baktérium-közösségek összetett társadalmi kölcsönhatásait. A kutatók úgy vélik, hogy az egészségügyi szakembereknek nem szabad elkövetniük még egyszer ugyanezt a hibát, nem szabad alábecsülni az ellenséget, hiszen a rákos sejtek is mutathatnak sok, a baktériumokéhoz hasonló viselkedést.

A párhuzamok, amelyek a sejtek két típusa között vonhatóak, figyelemre méltóak. Míg az egészséges sejtek rendkívül fegyelmezetten reagálnak a központi kémiai és fizikai parancsokra, melyek elmondják nekik, hogyan kell viselkedni, a baktériumok és a rákos sejteket felülbírálják ezt a vezérlést, különböző kémiai és genetikai mechanizmusokat működtetve. Úgy szaporodnak rendkívüli mértékben, hogy gyorsan módosulnak genetikailag, így elkerülve a szervezet immunrendszerét és kifejlesztve a gyógyszer-rezisztenciát.

Bonyolult kommunikációt használva, a rákos sejtek felosztják a feladatokat, a megosztják a forrásokat és döntéseket hoznak. Mielőtt a rák-sejtek gyarmatosítanák az egész test szerveit és szöveteit (metasztázis), "kém-sejtek" fedezik fel a szervezetet, és visszatérnek a rák kiinduló pontjára. Csak ezután hagyják el a metasztatikus sejtek a primer tumort, és keresik meg új pozícióikat.

Mint a baktériumok, a rákos sejtek is megváltoztatják saját környezetüket. Genetikai változásokat indukálnak, rabszolgává teszik a környező normális sejteket, arra kényszerítve, hogy megvédjék őket az immunrendszerrel szemben. Ráksejtek is válhatnak „alvóvá”, amikor megérzik veszélyt (mint például a kemoterápiás vegyszereket), majd újra reaktiválódnak.

Prof. Ben-Jacob azt sugallja, hogy a rákos sejtek szociális viselkedésének tanulmányozása új kutatási irányokat inspirálhat, és egyengeti az utat új terápiás megközelítések előtt: így például egy új gyógyszercsoport megcélozhatja sejt-sejt kommunikációt, vagy küldhet félrevezető üzeneteket.

Az alvó állapotban „rejtőzködő” ráksejtek megfelelő kulcs-üzenettel való felébresztése, majd miután észlelésük lehetővé válik, azonnali elpusztításuk szintén az új megközelítés által kimunkálható lehetőség.

A kutató csapat javasolja rák "kannibalizmus" vizsgálatát is. Ez nem más, mint hogy a rákos sejtek elfogyasztják társaikat, amikor elfogynak a forrásaik. Az alapötlet az, hogy olyan jeleket bocsássanak ki, amely elindítja a rákos sejtek egymás-felfalását, amit meg lehet tenni baktériumok esetében.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


"Social Networking War" - közösségi-hálózati háború a rák ellen