hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


„Látó fülek” - akusztikus segítség vak embereknek


„Látó fülek” -  akusztikus segítség vak embereknek
Kolin Péter
| | |
 

A University of Bristol kutatói olyan képfelismerő rendszereket fejlesztettek ki, amelyek be tudnak azonosítani különféle objektumokat: például fákat, járműveket, oszlopokat. A rendszer „3D térképet” használ - azaz számol a távolságokkal is. A rendszer nemcsak észleli a mozgó tárgyakat, de be is jósolja időben változó pozíciójukat.

Mindezen információk vak emberek számára észlelhetővé, feldolgozhatóvá tételét a kanári-szigeteki La Laguna University egyetem fejlesztői oldották meg, transzformálva a térbeli vizuális információkat egy háromdimenziós akusztikus „térképpé”.

A vak személy fülhallgatókat visel, és hallja, hogyan változnak a hangok, amint körbefordul. Valamely kellően alakított sztereo hangeffektus forrását a személy térbeli pontként képes interpretálni. A hangok hangosabbá, majd halkabbá válnak, ahogy elsétál a tárgyak mellett.

Ahhoz, hogy a „hangpozíciók” a fej elfordításakor ugyanúgy változzanak, mint ahogy a vizuális pozíciók változnának, szükséges volt egy „giroszkópikus szenzor” kifejlesztésére (a feladatot az olasz Polytechnic University of Marche végezte el).

Ez az eszköz lényegében a fej helyzetének változásait méri, s teszi reális időben figyelembe vehetővé.

A hároméves, ezév elején befejeződött program (Cognitive aid system for blind people - CASBLIP) a prototípusok kifejlesztéséig jutott el, amelyeket sikerrel teszteltek vak embereken, reális környezeti feltételek között.

eLitMed.hu, dr.Kolin Péter

Kulcsszavak

látás, vak, computer, segédeszköz

Kapcsolódó anyagok

Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - külföldi irányelvek

Hogyan osztályozzuk az intenzív ellátásra szoruló betegeket?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


„Látó fülek” - akusztikus segítség vak embereknek