hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Derékfájás mozgásterápiája


Derékfájás mozgásterápiája
Weinberger Éva
Derékfájás Konferencia 2011.


| |
 

Az előadásnak három része van. Az első részben a szerző ismerteti az akut derékfájás esetén a gyógytornász teendőit, hangsúlyozva, hogy főként orvosi terápia. Kiemeli a minél korábbi mobilizálás fontosságát. Megtanítja a lumbalis gerinc óvatos mobilizálását, valamint ismerteti a mozgásterápia egyéb fontos feladatait (különös tekintettel az esetlegesen kialakuló izomgyengeségek korai észlelésére).

A második részben részletesen ismerteti a krónikus derékfájás terápiáját. Enyhébb esetben a fő szempont a gerinc stabilitásának megvalósítása, valamint minden irányú mozgásainak megőrzése, célzott izomerősítés, melyeknek célja a krónikus derékfájás megelőzése. Súlyosabb esetben a tudatos testtartás megtanítása fekve, ülve, állva. Medence stabilizálás, tudatos mobilizálás, nyújtás, izomerősítés betanítása.

Az előadás harmadik része a gerincműtétek utáni időszak mozgásterápiájáról szól, melyben kiemelten foglalkozunk a stabilizálással. Külön részletezi a posztoperatív időszak 0-10. napig történő mozgásterápia teendőit, illetve a késői, 10. naptól történő gyógytornáját.

Az előadás legfontosabb feladata, hogy a betegekben felmerülő hogyan-okra segítsen választ adni.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: Derékfájás mozgásterápiája - videoelőadás


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Primer gerincdaganatok prognosztikai faktorai

Az elsődleges gerincdaganatok ritka betegségnek számítanak, a témakört átfogóan elemző közlemények száma a nemzetközi irodalomban is csekély. Az Országos Gerincgyógyászati Központ több mint egy évtizedes klinikai tapasztalatára támaszkodva elemeztük a primer gerinctumorok epidemiológiai jellemzőit és klinikai konzekvenciáit.

Tovább


A derékfájás neuropathiás komponense

A derékfájásnak nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai okai is lehetnek. Rendkívül fontos ezek felismerése a megfelelő terápia érdekében.

Tovább


A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájással foglalkozó új NICE-irányelvek hangsúlyozzák a klinikai vizsgálat fontosságát. A radiológiai képalkotó módszereket elsősorban súlyos betegségek, tumor, infekció, trauma vagy gyulladás kizárására használják. Döntő fontosságú, hogy a betegeket felvilágosítsuk, bátorítsuk őket az öngyógyításra és arra, hogy őrizzék meg aktivitásukat.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

Tovább


Derékfájás mozgásterápiája