hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A derékfájás műtéti kezelése


A derékfájás műtéti kezelése
Jakab Gábor
Derékfájás Konferencia 2011.


| |
 

A degeneratív gerincbetegségek előrehaladott, krónikus panaszokat okozó stádiumában adott a lehetőség a sebészi kezelésre. Műtéti indikációt jelent a krónikus lokális és/vagy alsóvégtagi kisugárzó fájdalom, a hoszszas, adekvát, ám eredménytelen konzervatív kezelés. Műtéti beavatkozást csak pszichoszociálisan kompenzált betegen végezzünk, ellenkező esetben a beteg nem profi tál a technikailag kifogástalan, sikeres műtétből sem. Sürgősségi műtéti indikáció a romló neurofi ziológia állapot, a kialakuló paresis, 50-100 m alatti spinalis claudicatiós távolság és a fájdalomszindróma.

A degeneratív gerincbetegség műtéti ellátása függ a betegség patológiai-biomechanikai stádiumától. Más-más beavatkozás szükséges a stabil, az instabil és a stenoticus-stabil szakban. A legkorábbi stabil szakban a percutan eljárások (discectomia, dekompressziós beavatkozások) a protrúzió csökkentését célozzák.

Az instabil szakban végzett műtétek célja a porckorong és a kisízületi degeneráció okozta instabilitás megszüntetése minimálisan invazív vagy nyitott műtétekkel. A porckorongprotézis, nucleusprotézis, kisízületi protézis, ez esetekben indikált a rigid vagy fl exibilis fi xációs rögzítő rendszerek használata.

A III. fokú stabil-stenoticus fázisban cél a spinalis stenosis megszüntetése és a súlyosan degenerált gerincszakasz reparációja, akár agresszív műtéttel is. Intervertebralis fi xáció használata távtartó eszközökkel nyújt megoldást ebben a stádiumban. A betegség mindhárom fázisára érvényes: csak megalapozott diagnózis esetén a hozzáértő, a műtéti technikát jól ismerő és alkalmazó sebész team által elvégzett beavatkozás eredményezheti a beteg életminőségének a javulását!

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás műtéti kezelése

Kulcsszavak

derékfájás

Kapcsolódó anyagok

Milyen betegségekre jók a magyar gyógyvizek a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján?

Az ágyéki gerinc funkciócsökkenésének mérése

A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICEajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern elvei

Hozzászólások:

1.,   Dr. Mészáros József mondta   2011. Május 27., Péntek 20:47:54

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Primer gerincdaganatok prognosztikai faktorai

Az elsődleges gerincdaganatok ritka betegségnek számítanak, a témakört átfogóan elemző közlemények száma a nemzetközi irodalomban is csekély. Az Országos Gerincgyógyászati Központ több mint egy évtizedes klinikai tapasztalatára támaszkodva elemeztük a primer gerinctumorok epidemiológiai jellemzőit és klinikai konzekvenciáit.

Tovább


A derékfájás neuropathiás komponense

A derékfájásnak nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai okai is lehetnek. Rendkívül fontos ezek felismerése a megfelelő terápia érdekében.

Tovább


A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájással foglalkozó új NICE-irányelvek hangsúlyozzák a klinikai vizsgálat fontosságát. A radiológiai képalkotó módszereket elsősorban súlyos betegségek, tumor, infekció, trauma vagy gyulladás kizárására használják. Döntő fontosságú, hogy a betegeket felvilágosítsuk, bátorítsuk őket az öngyógyításra és arra, hogy őrizzék meg aktivitásukat.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

Tovább


A derékfájás műtéti kezelése