hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A derékfájás képalkotó diagnosztikája


A derékfájás képalkotó diagnosztikája
Mester Ádám
Derékfájás Konferencia 2011.

| |
 

A képalkotó diagnosztika számos újdonsága sem helyettesíti a röntgenfelvételeket mozgásszervi betegség esetében. Számos olyan információt tartalmaz, amit sem MRI, sem CT, sem ultrahang vagy izotóp technikával nem lehet pótolni. Előnye az is, hogy minden szakrendelőben elérhető és kis sugárdózis mellett a kalcifikált struktúrák leképezésére ideális. Funkcionális felvételekre is lehetőség kínálkozik, ezek egyre fontosabb szerepet kapnak. Lehet anteflexiós és extenziós, fekvő és álló felvételekkel bizonyítani az instabilitást, korai porckopást.

Kivételt csak a csontmetasztázsis keresése jelent, ilyenkor első vizsgálat a teljes testben a csontok izotópszcintigráfiája, és ezt követi a röntgenfelvétel a gyanúsnak talált régióban. Deréktáji panaszok jelentkezésekor ismert daganatos betegek éjszakai fájdalmai esetében kell erre gondolni. Az osteolyticus metasztázis felritkulásokat, a szklerotikus metastasis szabálytalan inhomogén meszesedéseket okoz. Kiegészítő MR-vizsgálatra is szükség lehet, ezt mindenképpen kontrasztanyaggal kell végezni.

A gyulladásos gerincbetegségek is éjszakai fájdalommal szokták felhívni magukra a figyelmet. A zárólemezek kontúregyenetlenségei infekciós spondylodiscitis és spondylitis ankylopoetica esetében is láthatók. Gyakran egyszerre több szomszédos szegmentumot érint a tbc, és kísérheti lágyrészgyulladás („hidegtályog”) is. A kisízületek gyakran érintettek, ezt a kiegészítő MRI ábrázolja, ha kontrasztanyaggal végzik.

Testhelyzetváltozásokkal, függőleges helyzettel összefüggően fellépő deréktáji panaszok osteoporosis esetében a csigolyatestek deformitását, degeneratív gerincbetegségek esetében a porkorongok és kisízületek beszűküléseit okozzák. Porckorongsérvre csak akkor kell gondolni, ha pontosan meghatározható, és a súlyos gyöki tünetek szüntelenül és huzamosan jelentkeznek. Ezek pontos és részletes leírása a röntgen- és az ezt esetleg követő MR-vizsgálatokhoz egyaránt nélkülözhetetlenek. Nem lehet megtervezni és értékelni az MR-vizsgálatot, ha nem állnak rendelkezésre a röntgenfelvételek.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás képalkotó diagnosztikája

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Gedeon Zoltán György mondta   2011. Június 24., Péntek 09:59:35
Rendkívül érdekes, gyakorlati, jól használható radiológiai előadás lenne, mely természeténél fogva képanyagra támaszkodik. Kár, hogy a diák helyett mindvégig a főorvos úr portréja látható a videón. Tényleg kár.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Primer gerincdaganatok prognosztikai faktorai

Az elsődleges gerincdaganatok ritka betegségnek számítanak, a témakört átfogóan elemző közlemények száma a nemzetközi irodalomban is csekély. Az Országos Gerincgyógyászati Központ több mint egy évtizedes klinikai tapasztalatára támaszkodva elemeztük a primer gerinctumorok epidemiológiai jellemzőit és klinikai konzekvenciáit.

Tovább


A derékfájás neuropathiás komponense

A derékfájásnak nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai okai is lehetnek. Rendkívül fontos ezek felismerése a megfelelő terápia érdekében.

Tovább


A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájással foglalkozó új NICE-irányelvek hangsúlyozzák a klinikai vizsgálat fontosságát. A radiológiai képalkotó módszereket elsősorban súlyos betegségek, tumor, infekció, trauma vagy gyulladás kizárására használják. Döntő fontosságú, hogy a betegeket felvilágosítsuk, bátorítsuk őket az öngyógyításra és arra, hogy őrizzék meg aktivitásukat.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

Tovább


A derékfájás képalkotó diagnosztikája