hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A derékfájás diagnosztikája


A derékfájás diagnosztikája
Apáthy Ágnes
Derékfájás Konferencia 2011.


| |
 

A derékfájás kivizsgálásának legfontosabb eleme a modern képalkotó vizsgálatok korában is a jó anamnézis és fizikális vizsgálat. Első lépésben tisztáznunk kell, hogy mi is fájhat betegünk derekában, azaz ki kell zárnunk a nem mozgásszervi eredetű derékfájást okozó betegségeket (kismedencei, retroperitonealis, stb. betegségek).

Amennyiben mozgásszervi eredetű derékfájásról van szó, el kell különítenünk a specifikus, rossz prognózisú derékproblémákat a jó prognózisú, degeneratív eredetű gerincbetegségektől – ez ugyanis meghatározza, hogy milyen mélységben kell kivizsgálnunk a beteget. A pontos anamnézis, fizikális vizsgálat során azokat a „piros zászlókat” kell keresnünk, amelyek rossz prognózisú, specifikus gerincbetegségre utalnak. Ezek fennállása esetén vizsgálódásunkat ki kell terjeszteni célzott képalkotó, laboratóriumi vizsgálatokra is.

A laboratóriumi, képalkotó vizsgálatoktól csak akkor várhatunk segítséget, ha az anamnézis és a fizikális vizsgálat során felmerült lehetőségek szerint kérdezünk – ha nem teszünk fel pontos, célzott kérdést, ne reméljünk választ sem –csak adattömeget kapunk. A vizsgálati eredményeket sosem önmagukban, hanem a klinikai kép alapján értékeljük. A beteg kezelése akkor lesz eredményes, ha az a vezető tünetnek megfelelő, egyénre szabott kezelés. Ez csak akkor lehetséges, ha felismerjük, kellően súlyozzuk ezeket a tüneteket.

A gyógyítás során folyamatosan kutatnunk kell a kezelés esetleges szövődményeit is, hogy ezeket időben meggyógyíthassuk.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás diagnosztikája - videoelőadás


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Primer gerincdaganatok prognosztikai faktorai

Az elsődleges gerincdaganatok ritka betegségnek számítanak, a témakört átfogóan elemző közlemények száma a nemzetközi irodalomban is csekély. Az Országos Gerincgyógyászati Központ több mint egy évtizedes klinikai tapasztalatára támaszkodva elemeztük a primer gerinctumorok epidemiológiai jellemzőit és klinikai konzekvenciáit.

Tovább


A derékfájás neuropathiás komponense

A derékfájásnak nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai okai is lehetnek. Rendkívül fontos ezek felismerése a megfelelő terápia érdekében.

Tovább


A derékfájás kezelésének brit irányelvei az új NICE-ajánlás alapján - Összehasonlítás a magyar terápiás szokásokkal

A derékfájással foglalkozó új NICE-irányelvek hangsúlyozzák a klinikai vizsgálat fontosságát. A radiológiai képalkotó módszereket elsősorban súlyos betegségek, tumor, infekció, trauma vagy gyulladás kizárására használják. Döntő fontosságú, hogy a betegeket felvilágosítsuk, bátorítsuk őket az öngyógyításra és arra, hogy őrizzék meg aktivitásukat.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája

A háziorvos, a mozgásszervi szakorvos „mindennapi kenyere” a derékfájás - még ma is az egyik leggyakoribb ok, amiért orvoshoz fordulnak a betegek. (A felnőttpopuláció 80%-át érinti!) Szerencsére az esetek zöme - 85-90% - a banális, nem specifikus derékfájás, amelynek hátterében jelentős többségben a degeneratív gerincelváltozások állnak.

Tovább


A derékfájás diagnosztikája