TARTALOM

 VISSZA

 


Reményteli őssejt-injekció kísérlet


Reményteli őssejt-injekció kísérlet

| | |
 


Az őssejt-injekció kísérleti egerekben erősítette a lábizmokat, és megakadályozta az öregedéssel járó izomtömeg vesztést – derült ki egy múlt héten közzétett tanulmányból.

A felfedezés jó szolgálatot tehet az olyan degeneratív humán betegségek kezelésében, mint például az izomsorvadás, valamint minden embernek segít a korosodás káros következményeinek enyhítésében.

A kutatók három hónapos, egészséges egerek lábszárából nyertek ki őssejteket, amelyeket bárium-klorid injekcióval kiváltott, ideiglenes lábizom sérülésben szenvedő egerek lábszárába fecskendeztek. A sérülések néhány nap alatt meggyógyultak, és a kezelt izom mérete kétszeresére nőtt. Két évvel később a kutatók kimutatták, hogy az eljárás maradandóan megváltoztatta a transzplantált sejteket, amelyek ellenállóvá váltak az izom öregedési folyamatával szemben – számolt be a tanulmány szerzője, Bradley Olwin, a Coloradói Egyetem kutatója. „A beültetett anyag az őssejteket az önmegújulás magasabb szintjére kapcsolta, ezáltal gyakorlatilag átvette az izomsejtek termelését” – mondta.

A kutatócsoport ugyanakkor nem tapasztalt ilyen hatást abban az esetben, amikor a sejteket egészséges egerek izomzatába ültették be. „A transzplantált őssejtek maradandóan módosulnak, és csökkentik a transzplantált izom öregedését, megőrizve az erejét és a tömegét” – számolt be Olwin. „Rendkívül izgalmas és váratlan eredményről van szó” – mondta a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányról. „Egyszerűen nem jelentkeztek az izom öregedésének jellegzetes jegyei. További kutatásokat követően elképzelhető, hogy egy szép napon képesek leszünk jelentős mértékben ellenállni az emberek öregedésével járó izomtömeg, -méret és -erő vesztésnek, csakúgy, mint az olyan krónikus degeneratív betegségeknek, mint az izomsorvadás.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


Reményteli őssejt-injekció kísérlet