TARTALOM

 VISSZA

 


A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010

| |
 

Adatok és tények:

• Több százmillió ember szenved világszerte ízületi betegségektől, elsősorban artrózisban (ízületi porckopás) és reumatoid artritiszben (reumás sokízületi gyulladás). Ez a szám exponenciálisan fog növekedni 2020-ig, tekintettel arra, hogy az 50 éven felüli lakosság addig várhatóan megduplázódik.
• Az ízületi betegségek a fogyatékosság vezetői okai az Egyesült Államokban, és az összes krónikus megbetegedés felét teszik ki a 65 éven felüliek között.
• Az ízületi porckopás 135 millió embert érint világszerte és a negyedik leggyakoribb egészségügyi probléma nők, a nyolcadik férfiak között.
• Reumatoid artritiszben 20 millióan szenvednek a világon – köztük gyermekek is.

A 2000. január 1-vel kezdődő Csont és Ízület Évtizede 65 ország nemzeti Akciós Hálózatát fogja össze. Küldetése, hogy elősegítse a mozgásszervi betegségek kutatását és javítsa az e betegségekben szenvedők életminőségét. Az Évtized szorosan együttműködik az Egyesület Nemzetek Szervezete Egészségügyi Világszervezetével.

Ebben az évben az Ízületi Betegségek Világnapja alkalmából az Évtized kampányt indított Brüsszelben, az Európai Parlamentben, abból a célból, hogy megváltozzék az ízületi betegségekkel kapcsolatos egészségpolitika. Ezzel egy időben alakult meg a Reumás és Mozgásszervi Betegségek Európai Érdekcsoportja. Ez évben adták ki a reumás betegségekben szenvedők munkájával és munkavállalásával foglalkozó Charta-t is.

A Charta felhívja a figyelmet a politikai döntéshozók, egészségügyi szolgáltatók és a munkaadók szerepének fontosságára abban, hogy a reumás betegek részére megfelelő munkakörnyezetet alakítsanak ki. „Működő csodák” címmel kiállítást szerveznek, amely bemutatja, hogy milyen előnyös az egész társadalom számára, ha a reumás betegek megtarthatók aktív kenyérkereső munkájukban. A kiállítást az Európai Parlamentben is bemutatják.

Prof. Anthony Woolf, brit reumatológus a Csont és Ízület Évtizede Nemzetközi Kormányzóbizottságának tagja a következőket nyilatkozta: „ A mozgásszervi betegségek vezető okai mind a fogyatékosságnak, mind a keresőképtelenségnek szerte a világon. Az Ízületi Betegségek Világnapja szeretné ráirányítani a figyelmet arra, hogy e betegségek mekkora terhet jelentenek a társadalomnak. Elsősorban a döntéshozóknak szeretné megmutatni, hogy milyen lépések tehetők e betegségek terhének csökkentésére.”

A közreadók megjegyzése:
Magyarország állami szinten elsőként csatlakozott az Évtizedhez és abban tevékeny munkát fejt ki. A Nemzeti Akciós Hálózat és az Alapítvány sokat tesz a háziorvosok reumatológiai képzéséért és a betegek felvilágosításáért, e területeken számos könyvet, cikket jelentetett meg. Az Eurobarométer adatai szerint a mozgásszervi fájdalom tekintetében Magyarország az első az Európai Unióban.

A mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelése ma sem egészségügyi prioritás Magyarországon, bár az Unióban az. A reumatológia oktatása hazánkban csak a Semmelweis Egyetemen kötelező, ott is csak a belgyógyászat keretében. A fent említett Charta megalkotásában az Unió meghívására két magyar beteg is részt vett. Sajnos a betegek munkakörnyezetének megfelelő átalakítására egyelőre a legtöbb munkaadónak szándéka sincs.


A sajtótájékoztatót fordította és közreadja:

Szabóné Dúl Katalin, a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány alapítója
Dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede hazai koordinátora

Az eredeti, angol nyelvű közlemény PDF- formátumban csatolva.

Kulcsszavak

artrózis, reumatoid artritisz

Kapcsolódó anyagok

A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Állj meg egynél! Az első törésed legyen az utolsó!

Október 20. az Osteoporosis Világnapja

Tovább


Reményteli őssejt-injekció kísérlet

Az egerekkel végzett őssejt-injekció kísérlet eredményei alapján elképzelhető, hogy a későbbiekben kezelhető az emberi öregedéssel járó izomtömeg, méret-és erővesztés, valamint az izomsorvadás.

Tovább


Sebész szakorvosok kötelességei és betegeik gyógyászati segédeszköz-ellátása

Az élelemszerzés közben -az ősembernél - bekövetkezett balesetek, az embercsoportok közötti viszályok, a technikai fejlődés motorját jelentő harci és hadi eszközök által okozott sebesülések végigkísérik az emberré válástól napjainkig eltelt több millió éves történelmet.

Tovább


Nemzeti Program a mozgásszervi betegségek leküzdésére

A mozgásszervi betegségek a fejlett és közepesen fejlett országok leggyakoribb, legnagyobb számú és legtöbbe kerülı betegségcsoportja. Legutóbbi „Eurobarométer” jelentése szerint mozgásszervi problémák tekintetében hazánk 33 %-kal az unión belül az élen áll...

Tovább


A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010