hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?


Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

| | |
 

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratában (Journal of the American Medical Association) két cikk is megjelent a témában, egymástól független kínai kutatócsoportok (Dong és mtsai ill. Zeng és mtsai) által, amelyek felvetik 3 újszülött anyaméhben való koronavírus fertőződését.

A fenti kutatócsoportok a vírus vertikális transzmissziójának lehetőségét azzal magyarázták, hogy a születést követően levett vérmintákban emelkedett IgM ill. IgG antitesteket találtak, és bizonyos citokinek szintje is magasabb volt – bár utóbbi kettő a placentán keresztül az anya szervezetéből is származhatott.

Ezen kívül a szerológiai tesztek eredményeit is érdemes kellő óvatossággal értékelni.
Bár az IgM antitestek túl nagy méretűek ahhoz, hogy a placentán átjussanak, ezért feltehetőleg magzati eredetűek, fontos tudni, hogy a keresztreakciók előfordulása miatt a szerológiai tesztek ál-pozitív és ál-negatív eredményeinek száma nagyobb, mint a molekuláris diagnosztikai vizsgálatoké, amelyek eredményei sokkal megbízhatóbbak.

Összehasonlításképpen – más congenitalis vírusfertőzések adatai alapján – az első generációs IgM ELISA tesztek congenitalis cytomegalovirus fertőzésre 70%-os szenzitivitással, és kb. 95%-os specificitással rendelkeznek, de a szolid-fázisú radioimmunoassay (RIA) vizsgálat szenzitivitása is mindössze 89%-os, szemben a közel 100%-os szenzitivitású és specificitású, CMV DNS-t kimutató PCR-hez (polymerase chain reaction) képest.

A fenti két jelentésben pedig azt is megemlítik, hogy egyetlen újszülött vérminta sem volt pozitív SARS-CoV-2 vírusra reverz transzkriptáz – polimeráz láncreakció (RT-PCR) vizsgálat alapján, így a szerológiai vizsgálatok eredménye nem tekinthető egyértelmű bizonyítéknak a vírusfertőzés vertikális transzmissziójára.Kép forrása: Jonathan Borba


Ezen kívül, Dong és munkatársainak tanulmánya alapján a SARS-CoV-2 IgM szint már 2 órával a születés után jelentősen csökkent (45,83 AU/mL), 14 nap után (11,75) pedig éppen a küszöbérték (10 AU/mL) felett volt észlelhető, ami szokatlan kinetikát mutat más congenitalis fertőzésekkel összehasonlítva.

Az IgM koncentráció ilyen mértékű csökkenése kifejezetten gyorsnak számít, összehasonlítva pl. a congenitalis rubeola szindrómával, ahol a rubeola-specifikus IgM több hónapon át kimutatható, vagy a congenitalisan szerzett Zika vírus fertőzéssel, ahol egy évig vagy akár tovább is kimutatható a vírusspecifikus IgM.

Bár az IgM termelés és elbomlás kinetikája a SARS-CoV-2 fertőzések esetén még nem ismert, a fenti esetben való gyors IgM szint csökkenést ill. az egyéb congenitalis fertőzések szerológiai vizsgálatakor tapasztalt ál-pozitivitás arányát figyelembe véve felmerül annak lehetősége, hogy a 3 újszülöttben való laboratóriumi eltérések nem bizonyítékai a congenitalis SARS-CoV-2 fertőzésnek, hanem inkább csak műtermékről van szó. Mindezek miatt érdemes fenntartásokkal kezelni a két kutatás eredményeit.

Ettől függetlenül persze lehetséges, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés transzplacentárisan is terjedhet, hiszen vírus nukleinsavat is mutattak már ki vérmintákban.

Elképzelhető azonban, hogy ezek az eredmények tévesek, így bár a két kínai tanulmány eredményei nagyon is figyelemre méltóak, határozottabb bizonyítékokra van szükség, mielőtt a várandós nőket megbízhatóan tájékoztatni tudjuk arról, hogy a SARS-CoV-2 vírusfertőzés veszélyes-e a magzatokra nézve.

Szemlézte:
Szvirák Dávid dr.

Forrás:
Kimberlin DW, Stagno S. Can SARS-CoV-2 Infection Be Acquired In Utero? More Definitive Evidence Is Needed. JAMA. Published online March 26, 2020.

eLitMed.hu
2020.április 08.


Kulcsszavak

COVID-19, újszülött, IgM, IgG , antitestek, polymerase chain reaction

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább